Кампания "Генератори на надежда", която да подпомогне Украйна с електрически генератори и трансформатори бе открита в сряда с цел да се осигури енергия за болници, училища, водоснабдителни съоръжения, центрове за подпомагане, приюти, антени за мобилни комуникации и други в страната.

Инициативата бе обявена на пресконференция от Роберта Мецола, председател на Европейския парламент и Дарио Нардела, кмет на Флоренция и председател на "Евроградове". На срещата присъства и Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

Организаторите призовават всички градове и региони в Европа да се присъединят към кампанията и да дарят генератори, които да помогнат през зимата на Украйна.

Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Централата е под контрола на руските сили от март месец насам

Предстои годишна среща за сътрудничество "Евроградове", на която ще се представи инициативата пред представители на над 80 града.

"Горди сме, че европейците и техните институции, като Европейският парламент и "Евроградове", днес застават зад Украйна в отговор на терористичните тактики на Русия срещу цивилни украинци", заяви Андрей Ермак.