Европейският парламент призна за легитимно искането, внесено от Палестинската национална администрация в ООН, за признаване на независима палестинска държава. Това се съобщава на сайта на ЕП.

Решението е прието след вчерашното заседание на общата европейска законодателна институция. В резолюцията се изтъква още, че независима палестинска държава може да бъде създадена само по пътя на преговори с Израел.

Признавайки правото на Израел за обезпечаване на безопасност в рамките на своите граници, ЕП признава и правото на Палестинската национална администрация да създаде собствена държава. При той смята едностранната промяна на тези граници за недействителна и изтъква необходимостта от спазването на границите от 1967 година. Евродепутатите дават 2 години срок за намиране решение на проблема. Решението е прието с единодушие.

Искането за признаване на независима Палестина беше връчено на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на 23 септември от ръководителя на ПНА Махмуд Абас. На 28 септември Съветът за сигурност реши да предаде искането за разглеждане на специален комитет.

Против молбата се обявиха САЩ, които искат въпросът да се реши чрез двустранни израелско-палестински преговори. В случай на провал при гласуването в Съвета за сигурност ПНА ще се обърнат към Генералната асамблея на ООН, където голяма част от страните поддържат палестинската независимост.