Европейският парламент призова Европейския съюз (ЕС) и Турция да намерят нова "паралелна и реалистична рамка" за отношенията си, за да излязат от сегашната задънена улица. Евродепутатите призовават Турция да прояви по-голямо уважение към демократичните ценности, върховенството на закона и правата на човека, а също и да спазва законите, принципите и задълженията на ЕС.

Освен ако няма драстична промяна на курса от страна на турското правителство, процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да се възобнови при настоящите обстоятелства, казват евродепутатите от комисията по външни работи в доклад, приет във вторник (с 47 гласа "за", без гласове "против" и 10 "въздържал се" ).

Докладът подчертава, че Турция все още е кандидат за присъединяване към ЕС и ключов партньор в областите на сигурността, търговията, икономиката и миграцията. Евродепутатите приветстват и ангажимента на Турция към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и подкрепата на Турция за осъждането на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Евродепутатите призовават Турция да ратифицира членството на Швеция в НАТО без допълнително забавяне и подчертава, че процесът на присъединяване към НАТО на една страна не може по никакъв начин да бъде свързан с процеса на присъединяване към ЕС на друга. Напредъкът на всяка страна по пътя към ЕС остава основан на нейните собствени заслуги, подчертават евродепутатите.

Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Важно решение за бъдещето на Алианса

Турция е посрещнала най-голямото бежанско население в света - около четири милиона души, и Европейският парламент подчертава необходимостта от финансиране от ЕС за бежанците и приемащите общности в Турция.

Евродепутатите изразяват съболезнованията си към семействата на жертвите на последното земетресение в Турция през февруари 2023 г. и настоятелно призовават ЕС да продължи да подкрепя народа на Турция в хуманитарните нужди и усилията за възстановяване.

Докладчикът Начо Санчес Амор от Испания подчертава необходимостта от конкретни реформи и действия от страна на турското правителство, а не само геополитически пазарлъци, за да се възстанови процесът на присъединяване към ЕС.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са в застой от 2018 г. поради нарушаване на върховенството на закона и демокрацията в Турция.

Турската лира отново поевтинява до рекордно ниски нива

Турската лира отново поевтинява до рекордно ниски нива

Достига 26,31 за един щатски долар