Европейският парламент призова Турция да изтегли военните си части от Кипър, пише турският вестник „Хюриет".

В доклада на Европейския парламент за Турция, който се изготвя ежегодно във връзка с преговорния процес с Евросъюза, се иска тя незабавно да изтегли армията си от северната част на острова, за да се създаде подходяща атмосфера за преговорите, които текат между двете общности в Кипър. Докладът е изготвен от докладчика за Турция Риа Оомен-Рюитен.

В документа се иска Турция да осигури достъп до военните зони в Северен Кипър, а от Кипър да осигури по-активна подкрепа за издирването на изчезнали хора.

Искането повтаря исканията от доклада, оповестен на 10 февруари тази година, в който също се призоваваше Турция да изтегли частите си от северната част на Кипър, да върне на кипърските гърци затворената зона Мараш и да не възпрепятства търсенето на петрол от кипърската гръцка част в Средиземно море.

В доклада се изразява и загриженост от обстоятелството, че Турция не е подкрепила санкциите срещу Иран в Съвета за сигурност на ООН. В доклада се изказва положителна оценка за активната външна политика, но се препоръчва тя да се координира повече с тази на ЕС.

Изказват похвали за подкрепата на Турция за политиката на Запада в Афганистан, но се критикува, че не оказва достатъчна подкрепа за стратегическото партньорство НАТО-ЕС.

В проектодоклада на ЕП се изтъква, че има напредък в отношенията граждани-армия и се налага парламентарен контрол върху бюджета на армията и другите силови институции.