Европейските депутати настояват за независимо международно разследване на нападението срещу хуманитарната флотилия, пътуваща към Ивицата Газа.

В приета резолюция те се обявяват и за отваряне на всички пропускателни пунктове и незабавно прекратяване на блокадата на Газа.

Според ЕП е необходима цялостна промяна на политиката на ЕС относно Близкия изток, за да може Съюзът да упражнява решителна и последователна политическа роля в региона.

Израел трябва незабавно да прекрати блокадата на Газа, която доведе до хуманитарна катастрофа, парализира възстановяването, разруши икономиката на ивицата и засили радикализирането, което се превръща в източник на несигурност за Израел и целия регион, се казва в резолюцията на ЕП.

Същевременно депутатите искат Катрин Аштън да представи на Четворката план на ЕС за прекратяване на блокадата на Газа.

Членовете на ЕП предлагат и да се осигури международно наблюдение на пропускателните пунктове, включително възобновяване на Мисията на ЕС за гранична помощ (ЕU-BAM).

В същото време те изискват Хамас незабавно да прекратени всички нападения срещу Израел и да освободи израелския сержант Гилад Шалит, който беше отвлечен на 25 юни 2006 г. и оттогава е държан в изолация в Газа.

В документа се настоява и за незабавно свикване на Съвета за асоцииране ЕС-Израел и на съвместния комитет между ЕС и Палестинската автономна власт за обсъждане на настоящата криза в Близкия изток.

Въпреки че последните събития са влошили "в значителна степен" отношенията между Турция и Израел, ЕП насърчава турското правителство да съсредоточи дипломатическите и политическите си усилия върху "улесняването на положението на палестинския народ" и допринасянето за мирния процес в Близкия изток, се посочва още в нея.