Европейският парламент започна разследване на твърденията, че латвиският евродепутата Татяна Жданок е работила като руски шпионин от години, пише "Политико"

Обвиненията, които Жданок отрича, са направени в статия, публикувана от "Инсайдер", руски разследващ вестник. В доклада се казва, че Жданок е работил от името на Руската федерална служба за сигурност (ФСБ), наследник на КГБ от съветската епоха.

"Започнаха разследвания в рамките на Европейския парламент" на твърденията на вестника, каза говорител на парламента в понеделник.

Председателят на парламента Роберта Мецола "приема много сериозно тези обвинения и отнася случая до Консултативния комитет по кодекса за поведение", каза говорителят. "Тя също така ще отнесе въпроса до Председателския съвет на парламента в сряда."

Жданок беше един от едва 13-те евродепутати, които гласуваха против резолюция, осъждаща нахлуването на Русия в Украйна през март 2022 г.

Във видео, публикувано в профила й във Facebook, Жданок категорично отрече твърденията, направени от "Инсайдер". "Никога не съм била свързана с КГБ, за разлика от много известни фигури в Латвия, и не съм сътрудничила на други разузнавателни агенции", каза тя.

Партията Европейски свободен алианс (ЕСА) заяви в изявление, че е започнала собствено разследване по въпроса. Жданок беше помолена да напусне групата на Зелените/ЕСА през април 2022 г. заради отказа й да осъди нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна. Нейната национална партия остава част от партията Европейски свободен алианс.

Ръководителят на комисията по правните въпроси на европарламента, испанският евродепутат Адриан Васкес Лазара, заяви в X (бивш Twitter), че неговата центристка група е поискала цялата камара да обсъди това, което той нарече "RussianGate" следващата седмица. "Би било непоносимо да има евродепутати на заплата в Кремъл, работещи за унищожаване на европейската демокрация отвътре", пише той.

Латвийският евродепутат Татяна Жданок от десетилетия открито подкрепя Москва както в Рига, така и в Страсбург. Тя е работила под ръководството на куратори от Пета служба на ФСБ поне от 2004 г., пише руското разследващо издание "Инсайдер", обявено в Русия за чуждестранен агент.

Татяна Жданок е родена през 1950 г. в Рига, където семейството й се премества след края на Втората световна война. Тя завършва физико-математическия факултет на Латвийския държавен университет, влиза в КПСС и в края на 80-те започва да се бори за запазването на Латвия в СССР. След като загуби тази битка, Жданок не се отчайва и продължава политическата си дейност, разчитайки на подкрепата на етническите руснаци в Латвия. В кой момент Жданок е била вербувана и дали е било преди разпадането на СССР, не е ясно, но съдейки по нейната разбита  от хакери електронна кореспонденция, чиято автентичност "Инсайдер" успя да потвърди, през 2005 г. тя вече е кореспондирала със своя куратор. По това време това е бил служителят на отдела на ФСБ в Санкт Петербург Дмитрий Гладей (сега пенсиониран 74-годишен ветеран).

Формално Гладей представлява Русия в малко известни организации за наблюдение на избори, но принадлежността му към ФСБ се потвърждава от много бази данни, включително база данни за достъп до държавни тайни, ограничения за пътуване в чужбина и др.

Първите писма до Гладей в хакната пощенска кутия на Жданок са с дата 3 октомври 2005 г. Жданок изпраща два прикачени файла на имейл адреса на Гладей, единият от които е непубликуван проект на дневен ред за предстоящата конференция в Талин и Нарва, спонсорирана от два парламентарни блока (фракцията на Зелените в Европейския парламент и Европейския Свободен Алианс); Вторият прикачен файл е чернова на прессъобщение за конференцията. Това събитие трябваше да обсъди "опита от участието на руски политици в общинските власти и опита от сътрудничеството между НПО и местните власти".

След това през 2005 г. Естонската служба за вътрешна сигурност, известна с акронима KaPo, заяви в публичния си годишен доклад, че Европейският руски алианс, на който Жданок е член, не е нищо повече от параван за ФСБ, чието създаване беше "подготвен в Санкт Петербург и представен като триумф в доклада директно на директора на ФСБ."

В разговор с "Инсайдър" Жданок не отрече да познава Гладей: "Срещнах Дмитрий и съпругата му няколко пъти в Ленинград, където живееха. Посетиха и Рига няколко пъти. По-късно, когато дъщеря им се омъжи за латвиец, те редовно идваха в Рига при роднините си. Човекът се премести при жена си в Санкт Петербург, започна успешен бизнес там и отвори ресторант, предлагащ латвийска кухня. Тя добави, че като евродепутат е присъствала на няколко конференции, организирани от организацията на Гладей в Санкт Петербург. Вярно, Жданок не обясни защо трябва да изпраща на Гладей чернови на своите идеи и прессъобщения за одобрение.

Съдейки по кореспонденцията, Жданок се среща доста редовно с Гладей в Европа и Москва, въпреки че целта и естеството на личните им разговори никога не се споменават в писмата.

През последните години Жданок работи неуморно. Например тя организира публични изслушвания в Европейския парламент относно отношението на естонските власти към бурните протести в Талин след премахването на паметник на съветски войник. След това тя съобщи на Гладей, че изслушванията са били отразени в Русия, Естония и Латвия отчасти защото нейният "стажант" Иван Енгашев е писал за тях за рускоезични вестници, публикувани в Латвия.

Жданок също стартира радиопрограма в Латвия, наречена "Руски училищен час", в която тя предупреждава руснаците, живеещи в страната, за "възможни проблеми, свързани с изпращането на деца от руски семейства в латвийски (с преподаване на латвийски език) училища". Тя също така отбеляза, че подготвя предстояща изложба в Европейския парламент, наречена "Руснаците на Латвия", за да представи етническите руснаци като истинско коренно население на Латвия.

На 9 април 2010 г. Жданок изпраща на Гладей проектоплан за насърчаване на честването на Деня на победата на Русия в Латвия. Това предложение включва искане за 6000 долара в допълнение към финансирането, което Жданок ще получи като официален организатор като евродепутат. Парите са били предназначени за различни цели. Едната от тях беше закупуването на георгиевски ленти, другата беше създаването на документален филм за пътуванията на латвийски ветерани в Австрия и Белгия за участие в честването на 65-ата годишнина от освобождението на Виена от Третия райх.

Жданок каза пред "Инсайдер", че познава Гладей от няколко десетилетия, като го е срещнала "в началото на 70-те години на миналия век в лагер в Северен Кавказ, където са се научили да карат ски". Тя обаче отрича да е знаела, че той е руски шпионин: "Мога да свидетелствам, че от тези, с които седях на една маса, само за Владимир Путин и Сергей Наришкин знаех със сигурност, че са служители на руската ФСБ. "

Друг оперативен агент на ФСБ също е работил със Жданок. Информация за това се появи през 2022 г., когато естонски съд разгледа делото на Сергей Середенко, самопровъзгласилия се "естонски омбудсман за правата на човека", по обвинения в антидържавна дейност (Середенко в крайна сметка получи 5,5 години затвор). Сред седемте служители на ФСБ, които ръководеха Середенко, беше Артьом Куреев. Естонската присъда гласи, че през 2014 г. Жданок е подала молба до белгийското посолство в Москва за получаване на шенгенска виза за Куреев, за да посети Европейския парламент от 2 до 8 април, малко след анексирането на Крим. По този начин Жданок не само изпраща доклади за дейността си на своите куратори от ФСБ, но и използва статута си на европейски депутат, за да им помогне да влязат на територията на ЕС.

Артьом Куреев първо се позиционира като експерт в Центъра за изследване на икономическото и социокултурното развитие на страните от ОНД и Централна Европа, но наскоро промени сферата си на дейност и започна да се нарича главен редактор на новините на Африканската инициатива агенция. В действителност той е служител на Пета служба на ФСБ, същата, която стана известна с това, че не успя да се подготви за пълномащабно нахлуване в Украйна (отчасти поради факта, че парите за тази подготовка бяха откраднати). Петата услуга се занимава не само с Украйна, но и с всички външни отношения на Русия, като страните от бившия СССР представляват особен интерес за тази служба.

Латвия: Русия ще бъде заплаха за Европа

Латвия: Русия ще бъде заплаха за Европа

Кремъл гради възстановяването на СССР