Със символично ръкостискане по време на Световния икономически форум в Давос, ръководителите на разделения Кипър потвърдиха ангажимента си да обединят острова до края на тази година и да поискат международна финансова подкрепа, съобщава „Ройтерс”.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на т. нар. Севернокипърска турска република Мустафа Акинчи се появиха заедно, за да обявят целта си за изграждане на мирен мост между Европа и Близкия Изток.

"Заедно с Мустафа работим неуморно за обединение на нашата страна", изтъкна Анастасиадис и призова международната общност да финансира намирането на решение за Кипър.

И двамата лидери подчертаха, че все още няма с и остават трудни въпроси за територия, собственост и компенсации, но и двамата работят по споразумение, което трябва да стане факт през 2016 година.

Кипър е разделен откакто турски войски нахлуха в северната му част през 1974 г. в отговор на преврат, който бе подкрепен от Гърция.

Акинчи каза, че заедно с Анастасиадис са от едно и също поколение и представляват последния шанс за обединение на острова. Поколението след тях познава само разделението.

Сътрудничеството между двете общности, след като бе открит газ в крайбрежните води на острова, може да подпомогне постигането на сделка, каза Акинчи.

В съгласуван международен ход в подкрепа на мирния процес, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун бе домакин на обяд с двамата лидери и вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

90 процента от сделката вече е готова, но остават най-трудните 10%, подчертал бившият норвежки министър на външните работи Еспен Барт Ейде.