Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува съществуването на квота за гейове в квартален общински съвет, подчертавайки, че това е в разрез с ценностите на нацията, съобщава "Франс прес".

В директна политическа атака, Ердоган заяви, че общинският съвет се намира в град, управляван от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, която многократно го е наричала "диктатор" през последните месеци.

"Те толкова се откъснаха от ценностите на нашата страна, че в квартал на голям град, управляван от Народнорепубликанската партия, предложиха квота за един гей от петима души за изборите за местен общински съвет", изтъкна Ердоган в реч, излъчвана по телевизията.

"Когато не остане умереност в една партия, никой не знае докъде може да я доведе това. Нека да продължават така", добави той в реч пред турски местни управници (мухтари), където Ердоган често прави най-твърдите си изказвания.

Това е един от първите пъти, в които Ердоган, който редовно насърчава семейните ценности, изобщо споменава хомосексуалността в реч, тема, която той обикновено изобщо не засяга.

Турските медии уточняват, че президентът вероятно е имал предвид т. нар. Общински съвет в кв. "Нилюфер" в западния град Бурса, който има квоти за жени, хора с увреждания и ЛГБТ кандидати в изборите.

Според сайта си Народнорепубликанската партия има квота, където един от всеки петима кандидати трябва да е гей.

Хомосексуалността беше законна в Турция през целия период на модерната турска република, а също така е била легална по времето на Османската империя от средата на XIX век.

Ала гейовете в Турция редовно се оплакват от тормоз и насилие в голяма част от страната, въпреки че в някои квартали на Истанбул и Анкара са приятелски настроени към тях.