Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, като са обсъдили референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, както и други регионални събития, съобщават турски медии.

От канцеларията на Ердоган са уточнили, че двамата държавни глави са наблегнали на териториалната цялост на Ирак и Сирия.

Армията може да нахлуе в Ирак, заплаши Ердоган
Обновена

Армията може да нахлуе в Ирак, заплаши Ердоган

Ердоган също така заплаши да спре износа на петрол

Ердоган и Путин също така са говорили за преговорния процес в Астана относно Сирия и са се разбрали да обсъдят по-задълбочено и по-нашироко събитията в Близкия изток, когато се срещнат в турската столица Анкара в четвъртък.

През миналата седмица в казахстанската столица Астана, Турция, Русия и Иран се споразумяха за разполагането на стотици наблюдатели в сирийската провинция Идлиб, които да следят за опитите за деескалация на напрежението.

Иракски Кюрдистан провежда референдум за независимост

Иракски Кюрдистан провежда референдум за независимост

Ирак, Турция и САЩ се обявиха срещу допитването

Очаква се Путин да пристигне в Турция на 28 септември, за да проведе двустранни преговори с Ердоган.

Междувременно Путин и иранският му колега Хасан Рохани са подчертали в телефонен разговор важността на прилагането на споразумението за ядрената програма на Ислямската република, което беше сключено през 2015 г. между Иран и шестте световни сили (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия).

Според пресслужбата на Кремъл двамата са се съгласили, че "пълното прилагане на ядреното споразумение" е "важен фактор за гарантирането на регионалната стабилност и сигурност".

Путин и Рохани са потвърдили също така ангажимента си да намерят дългосрочно решение на конфликта в Сирия.