Турция в рамките на операцията "Източник на мир" в Сирия" освободи от терористите" площ от хиляда квадратни километра, обяви турският президент Реджеп Ердоган по време на реч на VII среща на върха на Съвета за сътрудничество на тюркски говорящите държави в Баку, съобщава ТАСС.

"Операцията "Източник на мир", която представихме по време на 74-ата сесия на Генералната асамблея на ООН, продължава успешно. Към днешна дата успяхме да освободим територия от 1000 квадратни километра от терористи", обяснява той.

Ердоган призова тюркоезичните държави да проявят солидарност с Турция в борбата срещу тероризма. "Искам да ви помоля за подкрепа и солидарност в борбата срещу тероризма. Искам да благодаря на лидерите на тюркоезичните държави, които изразиха своята подкрепа"

"Божия воля, ние бързо ще осигурим региона и планираме скоро да създадем зона за сигурност от Манбиж до границата с Ирак. На първия етап там ще заселим 1 милион сирийски бежанци, а след това два милиона сирийски бежанци да се върнат по домовете си по собствена воля", допълва Ердоган.

Тръмп налага санкции на Турция след офанзивата в Сирия

Тръмп налага санкции на Турция след офанзивата в Сирия

Както предупреди по-рано

Турция ще продължи своята антитерористична операция в Северна Сирия, докато не бъдат постигнати всички цели, обяснява той.

"Ние ще гарантираме, че никой боец на ДАЕШ няма да напусне Североизточна Сирия", коментира Ердоган за Wall Street Journal.

Той допълва, че западните държави са лицемерни да се притесняват, че операцията на Турция срещу кюрдските бойци рискува масово бягство на джихадисти.

"Същите страни, които днес изнасят лекции на Турция за добродетелите на борбата срещу ДАЕШ, не успяха да спрат притока на чуждестранни бойци през 2014 и 2015 г.", пише Ердоган.

"Готови сме да си сътрудничим със страните на произход и международни организации по отношение на реабилитацията на съпруги и деца на чуждестранни бойци".

Кюрдите си върнаха контрола над Рас ал Айн, има боеве в Кобани
Обновена

Кюрдите си върнаха контрола над Рас ал Айн, има боеве в Кобани

Офанзивата на Турция е спряна в Тувейджел и Ховейш, сирийските правителствени войски са в Манбиж