В резултат на контраатака кюрдските части на Народните сили за самоотбрана (СНС) възвърнаха контрола си над граничния град Рас ал Айн, който бе завзет от турските войски и техните съюзници на 12 октомври, съобщава "Ал-Хадат", цитиран от ТАСС.

В околностите на града се водят ожесточени боеве между кюрдите и сирийската въоръжена опозиция, участващи в операцията "Източник на мир" на страната на турската армия.

Сега частите на СНС щурмуват съседния град Тел Калаф, който е в ръцете на бойци от така наречената Сирийска свободна армия.

Съобщава се и за сблъсъци от граничния град Кобани на източния бряг на Ефрат.

Турция мачка кюрдите в Сирия, превзе градовете Рас ал Айн и Тел Абяд и магистрала

Турция мачка кюрдите в Сирия, превзе градовете Рас ал Айн и Тел Абяд и магистрала

Ердоган сряза западните сили, които плашат Турция със санкции

Кореспондент на АФП в района заяви, че сблъсъците около града продължават, въпреки многократните твърдения на Турция през последните дни, че е превзела района.

На запад бойците на СДС се бият срещу сирийската опозиция, подкрепяна на Турция, предимно бивши бунтовници, платени и оборудвани от Анкара, около Манбиж.

В понеделник кюрдските войски не позволиха на противника да блокира стратегическата магистрала, която минава по границата и свързва сирийската икономическа столица Алепо с град Хашек, който е административен център на едноименната провинция.

Офанзивата на турските войски и техните съюзници е отблъсната в района на селищата Тувейджел и Ховейш.

Сирийската армия влезе в контролирания от кюрдите град Табка

Сирийската армия влезе в контролирания от кюрдите град Табка

След като кюрдите се споразумяха с Дамаск за общи действия срещу Турция

В понеделник части на сирийската армия влязоха в северната провинция Хашек след споразумение с властите на кюрдската автономна администрация по тази магистрала в района на Тел-Тамер, на 30 км от границата.

Сирийските правителствени войски са се разположили в Манбидж, съобщава "Ройтерс". Според предаване на "Икбария ТВ", жителите на Манбиж празнуват пристигането на правителствени войски.

Завръщането на Асад в региона, който войските му изоставиха през 2012, е повратна точка в конфликта, съобщава АП.

Междувременно турски военен служител опроверга сведения, че Турция е започнала нападение срещу кюрдския град Манбиж, без да дава повече подробности.

Вчера сирийската опозиция, подкрепена от Турция, заяви, че са започнали офанзива за превземането на Манбиж, който е на западния фланг на река Ефрат, разширявайки кампанията източно от реката.

Китай настоя Турция да спре военната операция в Сирия

Китай настоя Турция да спре военната операция в Сирия

И "да се върне в правия път"