Силите на Турция и присъюзните им сирийски бунтовници са поели контрола над магистрала M4 в Сирия, която се намира на около 30-35 км навътре в сирийската територия, като част от настъплението срещу кюрдските въоръжени формирования в Североизточна Сирия под наслов "Извор на мир". Това обявиха от турското военно министерство, цитирани от световните осведомителни агенции.

Магистралата е основен път, който върви успоредно с турската граница в Североизточна Сирия. Сирийските демократични сили (СДС) се сражават с турските сили и техните съюзници по магистралата, уточниха представители на СДС, които са арабско-кюрдска коалиция, водещ елемент в която са кюрдите.

САЩ извеждат по най-бързия начин 1000 свои военни от Сирия

САЩ извеждат по най-бързия начин 1000 свои военни от Сирия

Обявиха офанзивата на Турция в Сирия за военно престъпление

Турската армия и нейните съюзници сирийските бунтовници са превзели и сирийския пограничен град Тел Абяд, твърди "Ройтерс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви по време на пресконференция, че те вече са поели контрола над град Рас ал Айн.

Турският държавен глава каза, че двама турски войници и 16 подкрепяни от Турция сирийски бунтовници са били убити в операцията. Деветима души, включително петима цивилни, са били убити в Рас ал Айн, уточни от своя страна Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Кюрдски политик сред деветима цивилни, екзекутирани от подкрепяни от Турция бойци в Сирия

Кюрдски политик сред деветима цивилни, екзекутирани от подкрепяни от Турция бойци в Сирия

Бунтовниците отричат

Директорът на центъра Рами Абдулрахман заяви, че въздушен удар е поразил сбирка на цивилни, които са дошли в Рас ал Айн от град Камишли, за да окажат подкрепа на града. Официален представител на СДС пък посочи, че "цивилен конвой" е бил атакуван.

Тел Абяд е град, който се намира на сирийско-турската граница и е една от основните цели на турската офанзива, която започна в сряда срещу СДС.

785 чужденци, свързани с ДАЕШ, са избягали при офанзивата на Турция в Сирия

785 чужденци, свързани с ДАЕШ, са избягали при офанзивата на Турция в Сирия

След обстрел от страна на Турция

Освен това Ердоган настоя, че заплахите за налагането на санкции и оръжейно ембарго от западните сили нямало да спрат военната офанзива на Турция срещу кюрдските "екстремисти" в Сирия.

"След като започнахме нашата операция, сме изправени пред заплахи като икономически санкции и ембарго върху продажбите на оръжие. Онези, които смятат, че могат да накарат Турция да се върне с тези заплахи, дълбоко грешат", подчерта турският държавен глава в реч, излъчвана по телевизията.

Турските сили завзеха части от сирийския град Сулук

Турските сили завзеха части от сирийския град Сулук

Сулук се намира на около 10 км от сирийско-турската граница