Турските сили и техните сирийски съюзници завзеха големи части от северния сирийски град Сулук, съобщиха по-рано днес от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, след като те продължават офанзивата си срещу кюрдските въоръжени формирования в петия ден от започването ѝ, срещайки остри критики от международната общност, обобщава "Ройтерс".

Сирийските демократични сили (СДС), които са арабско-кюрдска коалиция, чийто водещ елемент са кюрдите, обвиниха подкрепяните от Турция сирийски бунтовници, че са екзекутирали кюрдски политик по време на пътна засада. Бунтовническите сили отрекоха това, като заявиха, че не били напреднали толкова далеч.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека уточни, че "девет цивилни бяха екзекутирани в различни моменти южно от град Тел Абяд" от подкрепяни от Турция групировки, включително Хервин Халаф, която е съпредседател на светската партия "Бъдеще за Сирия".

СДС посочиха, че 31 техни бойци са били убити в сражения с турските сили в Северна Сирия от вчера насам, увеличавайки официалния брой на жертвите на СДС общо на 76 души. Според турското военно министерство Турция и съюзниците ѝ са ликвидирали 480 бойци на СДС. 

785 чужденци, свързани с ДАЕШ, са избягали при офанзивата на Турция в Сирия

785 чужденци, свързани с ДАЕШ, са избягали при офанзивата на Турция в Сирия

След обстрел от страна на Турция

САЩ заплашват Турция със санкции, освен ако не прекрати настъплението, докато Арабската лига вчера заклейми операцията, а съюзниците от НАТО Германия и Франция заявиха, че спират износа на оръжие за Турция.

Анкара започна трансгранична военна операция срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли част от американските войски от пограничния район. Турция твърди, че "Отрядите за народна защита" са терористична групировка, която е филиал на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава на територията на Турция.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че турските сили и сирийските бунтовници са навлезли в град Сулук, който се намира на около 10 км от границата с Турция. Според държавната турска Анадолска агенция бунтовниците са поели пълен контрол над Сулук.

Турция обяви, че е завзела град Рас ал Айн, кюрдите отричат

Турция обяви, че е завзела град Рас ал Айн, кюрдите отричат

Сирийският център за наблюдение на човешките права също отрече

Сулук се намира на югоизток от сирийския пограничен град Тел Абяд, една от двете основни цели в настъплението на Турция, който е бил обстрелван от турски гаубици тази сутрин, уточни оцевидец в съседния турски град Акчакале.

Престрелки се водят около сирийския пограничен град Рас ал Айн, който се намира на около 120 км източно от Тел Абяд, докато турската артилерия продължи да удря в района, съобщи репортер на "Ройтерс" през границата в турския град Чейланпинар.

Поддържаните от Турция сирийски бунтовници, известни като Националната армия, напреднаха в Рас ал Айн вчера, но до по-рано днес все още имаше противоречиви информации за това кой контролира града.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека посочи, че СДС, в които "Отрядите за народна защита" съставят основния боен елемент, са възстановили "почти пълния контрол" над Рас ал Айн след контраатака.

Говорител на Националната армия отрече това, като заяви, че силите им все още са на позициите, които са завзели вчера.

Пентагонът зове Турция да прекрати военната операция в Сирия

Пентагонът зове Турция да прекрати военната операция в Сирия

Преди ситуацията да стане непоправима