Президентът на Турция Реджеп Ердоган потвърди, че американските сили са започнали да се изтеглят от някои части на Североизточна Сирия. Той обяви това след телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, информират "Ройтерс" и АП.

Вчера вечерта Белият дом съобщи, че САЩ изтеглят силите си от Североизточна Сирия, а Турция започва операция за създаване на зона за сигурност. Сирийските кюрди изразиха недоволството си от това, че Вашингтон е нарушил поетите ангажименти.

Тръмп и Ердоган обсъдиха зоната за сигурност в Сирия

Тръмп и Ердоган обсъдиха зоната за сигурност в Сирия

САЩ и Турция обсъждат позиции

Пред журналисти в Анкара преди да замине на посещение в Сърбия, Ердоган също заяви, че планира да посети Вашингтон за среща с Тръмп през първата половина на ноември. Той добави, че двамата лидери ще обсъдят зоната за сигурност. Турският лидер изрази надежда да разрешат спора за изтребителите Ф-35 по време на посещението.

Турция от месеци заплашва да започне военна операция за изтласкване на сирийските кюрди от граничния регион източно от река Ефрат.

Турция подсилва войските си по границата със Сирия

Турция подсилва войските си по границата със Сирия

Ердоган пусна в ход плана си за военна операция срещу кюрдите

Ердоган не коментира планираната турска операция, но отбеляза, че Анкара е решена да противодейства на сирийските кюрди.

Сирийските демократични сили предупредиха, че граничният район ще се превърне в "район с дългосрочен конфликт", ако Турция започне военна операция.