Турция започна да подсилва военните си части, разположени по границата със Сирия, съобщава "Блумбърг".

Действията й идват само часове, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че до дни ще започне задгранична операция срещу кюрдските милиции в Северна Сирия, които разчитат на подкрепата на САЩ.

По данни на турски медии Анкара е изпратила допълнителни бронирани машини и войници до граничният град Акчакале.

Турция започва военна операция в Сирия до дни, закани се Ердоган

Турция започва военна операция в Сирия до дни, закани се Ердоган

Тя ще бъде по въздух и земя

Припомняме, вчера Ердоган обяви, че Турция е готова за военна операция, която може да започне в най-скоро време и ще бъде насочена срещу територии под контрола на подкрепяните от Вашингтон кюрдски отряди за народна самоотбрана в Северна Сирия. Той заплаши с военни действия по земя и въздух на изток от река Ефрат.

Турският президент обеща да създаде буферна зона в Сирия, която да изведе кюрдските милиции от региона и в която да засели част от сирийските бежанци в Турция. Анкара подозира Вашингтон, че подкрепя кюрдските амбиции за самоуправление в Сирия. По тази причина тя е готова да използва военна сила срещу това, което според нея е "преначертаване" на границите на региона. Ердоган неколкократно отправяше призив към САЩ да се присъединят към усилията му за разширение на договорената зона за сигурност, като отдавна заплашва и с военни действия, ако това не се случи.

Причина за обтегнатите отношения между Вашингон и Анкара са именно отрядите за народна самоотбрана в Северна Сирия. Според Турция милициите застрашават сигурността й заради връзките си с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която оперира и в Турция и настоява за автономия. Освен от Анкара ПКК е призната за терористична групировка и от САЩ и ЕС.

Сирия плаши Турция с "пълномащабна война" като отговор на агресия

Сирия плаши Турция с "пълномащабна война" като отговор на агресия

Заради заканата на Ердоган да започне военна операция до дни