Президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща Турция да не позволи на САЩ да забавят създаването на "зона за сигурност" в Северна Сирия, предаде "Франс прес".

След трудни преговори по-рано този месец Анкара и Вашингтон се договориха за създаване на буферна зона между турската граница и сирийските райони, контролирана от подкрепяните от САЩ кюрдска милиция "Отряди за защита на народа".

Съюзниците в НАТО се съгласиха да създадат център за съвместни операции.

"Никога няма да допуснем закъснение, подобно на това в Манбидж. Процесът трябва да напредне бързо", заяви Ердоган.

Ердоган: Турските войски влизат скоро в безопасната зона в Северна Сирия

Ердоган: Турските войски влизат скоро в безопасната зона в Северна Сирия

По думите му техни хеликоптери вече са влезли в региона

Турция и Съединените щати през май миналата година договориха пътна карта, включваща изтеглянето на "Отрядите за защита на народа" от Манбидж в Северна Сирия.

"Споразумението, сключено със САЩ за прочистване от YPG на изток от река Ефрат и създаване на зона за сигурност, е правилната стъпка", подчерта Ердоган след завръщането си от разговорите с руския президент Владимир Путин.

Турция многократно обвинява САЩ за забавяне на предишното споразумение.

Отношенията между Турция и САЩ бяха особено напрегнати заради американската подкрепа за YPG, но остават и други въпроси, включително непроизнасянето на мюсюлмански проповедник, базиран в Пенсилвания, обвинен за неуспешния преврат през 2016 г. в Турция.

Ердоган заяви, че турските сили и бронирани превозни средства вече са на границата, добавяйки: "Ние сме в състояние, в което можем да направим всичко във всеки момент."

Ердоган подготвя операция в северна Сирия

Ердоган подготвя операция в северна Сирия

"Скоро ще изчистите Манбидж и на изток от река Ефрат на терористични групи", обяснява той на кадети

Турция многократно заплаши, че ще започне трета трансгранична офанзива в Сирия срещу YPG до споразумението между САЩ и Турция.

Предишни офанзиви на турските военни, подкрепящи сирийските бунтовници, се състояха срещу ДАЕШ през 2016 г. и срещу YPG през 2018 година.