Президентът на Турция обясни на военните кадети, че скоро могат да очакват нова антитерористична операция в северна Сирия, съобщава "Хюриет".

"Скоро ще изчистите Манбиж и на изток от река Ефрат на терористични групи", коментира Реджеп Ердоган пред кадети в Националния университет по отбрана в столицата Анкара.

Турската армия е "най-голямата сила" срещу онези, които искат да обсаждат страната чрез терористични групи, допълва той в обръщението си. Той добави, че турски войници са написали история с две предишни успешни антитерористични операции в Сирия.

Ердоган предупреди: Изчерпва се търпението за положението в Манбидж

Ердоган предупреди: Изчерпва се търпението за положението в Манбидж

Настоява сирийските кюрди да бъдат прогонени

Мисия на изток от река Ефрат, която Ердоган предлага от месеци месеци, би имала за цел да изкорени присъствието на ИПГ, сирийската част на ПКК, както и ДАЕШ до границите на Турция. ПКК е определяна като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

Междувременно турският и руският външни министри са обсъдили Сирия по телефона на 8 май, според турски дипломатически източник.

Мевлют Чавушоглу е изразил съболезнования пред Сергей Лавров за смъртоносна катастрофа на 6 май, когато самолет със 78 души на борда, пътуващ от Москва до Мурманск се запали скоро след излитане и поиска аварийно кацане. Най-малко 41 души загинаха.

Пътнически самолет се запали на летище "Шереметиево", десетки загинали и ранени
Обновена

Пътнически самолет се запали на летище "Шереметиево", десетки загинали и ранени

Вероятно мълния е причината за инцидента