Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че няма задоволителен план със САЩ по отношение на зоната за сигурност в Северна Сирия.

"Не съществува задоволителен конкретен план, който да ни е представен все още", посочил турският държавен глава по време на заседание на парламентарната група на неговата Партия на справедливостта и развитието. "Разбира се, че сме лоялни към нашите споразумения, обещанието ни е обещание. Но нашето търпение не е безкрайно."

Ердоган предложил на Тръмп да отговаря за сигурността в Манбидж

Ердоган предложил на Тръмп да отговаря за сигурността в Манбидж

Не се споменава предложението на Ердоган

Той добави, че ако терористите не бъдат прогонени от сирийския град Манбидж за няколко седмици, търпението на Анкара ще се изчерпи.

"Ако терористите не напуснат Манбидж в рамките на няколко седмици, тогава нашето търпение ще се изчерпи. САЩ трябва да спазят обещанията си към Турция за Сирия, в противен случай самата Анкара ще предприеме стъпки за премахване на заплахите за националната сигурност", настоял Ердоган.

Турция иска Манбидж да бъде разчистен от подкрепяните от САЩ "Отряди за народна защита" на сирийските кюрди, които Анкара смята за терористична групировка.

Подкрепяни от Турция сили и кюрдски бойци се изтеглят от Манбидж

Подкрепяни от Турция сили и кюрдски бойци се изтеглят от Манбидж

Това е очевиден признак за деескалация около града

През декември "Отрядите за народна защита" обявиха оттеглянето си от Манбидж и призоваха Дамаск да поеме контрола над града, за да защити района в случай, че Анкара предприеме военна операция срещу кюрдите.

През юни миналата година държавният секретар на САЩ Майк Помпео и турският му колега Мевлют Чавушоглу се споразумяха за пътна карта, свързана с изтеглянето на "Отрядите за народна защита" от Манбидж, за да се запази стабилността в района.

Ердоган: 20 загинали при атаката в Манбидж, включително петима US войници

Ердоган: 20 загинали при атаката в Манбидж, включително петима US войници

Най-смъртоносната атака срещу САЩ в Сирия