Турция е готова да поеме контрол над сигурността в сирийския град, където четирима  американци загинаха при бомбена атака на ДАЕШ ("Ислямска държава").

Това е заявил президентът на Турция Реджеп Ердоган в телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп в неделя, обявиха от прессекретариата на турския лидер, цитиран от "Ройтерс".

Ердоган: 20 загинали при атаката в Манбидж, включително петима US войници

Ердоган: 20 загинали при атаката в Манбидж, включително петима US войници

Най-смъртоносната атака срещу САЩ в Сирия

Тръмп изненада екипа си по национална сигурност с решението си на 19 декември да изтегли всички 2 000 американски войници от Сирия. Той обяви победа над ДАЕШ, което не се споделя от много експерти.

Манбидж, освободен от подкрепяни от САЩ сили през 2016 г., след като беше под контрола на ДАЕШ, се превърна в основна точка на напрежение след решението на САЩ да изтеглят войските. Ситуацията е напрегната, откакто Турция започна да отправя заплахи, че ще прочисти кюрдите.

Подкрепяни от Турция сили и кюрдски бойци се изтеглят от Манбидж

Подкрепяни от Турция сили и кюрдски бойци се изтеглят от Манбидж

Това е очевиден признак за деескалация около града

В съобщението на Белия дом не се споменава предложението на Ердоган да отговаря за сигурността в Манбидж, но се подчертава, че двамата президенти са се съгласили да търсят уреждане на ситуацията с преговори в Североизточна Сирия, но като се вземат под внимание интересите им в сферата на сигурността.

"Президентът Тръмп подчерта важността да се победят терористичните елементи, които остават в Сирия", каза говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Двамата лидери също са обсъдили от взаимен интерес разширяване на търговските отношения.

Турската армия и сирийски бунтовници се насочиха към Манбидж

Турската армия и сирийски бунтовници се насочиха към Манбидж

Целта е да покажат "пълна бойна готовност за започване на военни операции"

Преди дни Тръмп предупреди Турция да не атакува кюдите в Сирия.

В съобщение турското президентство отбелязва, че двамата лидери са се съгласили да ускорят обсъжданията между армиите на двете страни за създаване на безопасна зона в Североизточна Сирия.

Анкара иска зона, в която няма кюрди.