Турските сухопътни войски ще влязат в планирана безопасна зона в Северна Сирия "съвсем скоро", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, предаде "Ройтерс".

Турция и САЩ се договориха по-рано този месец да създадат съвместния център за планираната безопасна зона по североизточната граница на Сирия, но дадоха малко подробности относно размера на зоната или командната структура на силите, които да действат там.

"Бавно постигаме напредък в усилията си за създаване на безопасна зона", заяви Ердоган. "Точно както много други проблеми, които някои смятат за недосегаеми, ние поставяме на изток от Ефрат въпроса", поясни още президентът Ердоган.

Ердоган предприема военни настъпления в северна Сирия

Ердоган предприема военни настъпления в северна Сирия

Сирия смята, че това ще доведе до завръщане на Ислямска държава в района

Турция многократно е заявявала, че няма да търпи забавяне на споразумението от американски служители, предупреждавайки, че ще организира трансгранична офанзива, за да изчисти границите си от сирийската кюрдска милиция YPG, ако е необходимо.

Ердоган обяви, че е постигнат напредък в плановете за създаване на безопасна зона, но добави, че Турция е направила всички подготовки за осъществяване на собствените си планове, ако очакванията му не бъдат изпълнени.

Сирия обвини Ердоган в стремеж да съживи Османската империя

Сирия обвини Ердоган в стремеж да съживи Османската империя

След като Европейският съюз отхвърли кандидатурата за членство на Турция

"Нашият приоритет е диалогът и сътрудничеството. Ако бъдем изтласкани към път, който не искаме или се сблъскаме със забавяне, нашите подготовки са готови и ние ще изпълним собствените си планове", категоричен е той.

"Нашите хеликоптери са влезли в региона. Много скоро нашите сухопътни войски също ще влязат в региона", допълни още Ердоган.

Ердоган към Путин: Атаките в Идлиб са заплаха за националната сигурност на Турция

Ердоган към Путин: Атаките в Идлиб са заплаха за националната сигурност на Турция

А Кремъл обсъжда премахване на терористични заплахи, произтичащи от региона