Нарушенията на режима на примирие на Асад в Идлиб, Северозападна Сирия, причиняват "голяма хуманитарна криза", заяви турският президент пред руския си колега по телефона, съобщава "Хюриет".

Според изявление на службата за комуникация на турския президент Реджеп Ердоган и Владимир Путин са обсъдили последните развития във войните в Сирия и Либия.

По време на телефонния разговор Ердоган обяснява, че атаките в Идлиб (област, където се очаква да действа прекратяване на огъня) вредят на усилията за намиране на решение на кризата в Сирия и представляват сериозна заплаха за националната сигурност на Турция.

Турция и Русия се договориха миналия септември да превърнат Идлиб в зона за деескалация, където актовете на агресия са изрично забранени.

Сирийската армия обяви пълно прочистване на северна Хама от терористи

Сирийската армия обяви пълно прочистване на северна Хама от терористи

Освободени са 16 селища, инженерни звена разчистват от мини

"Сирийският режим и неговите съюзници последователно нарушават условията на прекратяването на огъня, провеждайки чести атаки в зоната", пише Хюриет.

Понастоящем в зоната за деескалация се намират 4 милиона цивилни, включително стотици хиляди, разселени през последните години от силите на Асад от цялата страна, изтощена от война.

"Въпросите на руско-турското сътрудничество бяха обсъдени в контекста на стабилизиране на ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб. Беше постигнато съгласие за засилване на съвместните усилия за премахване на терористичната заплаха, произтичаща от този регион, и осигуряване на прилагането на меморандума от Сочи от 17 септември 2018 г.", обясняват в Кремъл, съобщава ТАСС.

Сирийската армия обстрелва наблюдателен пункт на Турция

Сирийската армия обстрелва наблюдателен пункт на Турция

Турция не е дала жертви

В понеделник, Министерството на външните работи на Сирия обяви, че турски бронетранспортьори са нарушили границата и са влезли в град Саракиб.

Трима души бяха убити и 12 ранени при въздушни удари срещу турски военен конвой, пренасящ боеприпаси.

Сирийският президент Башар Асад оценява положителното развитие на ситуацията около Хан Шейхун.

Десетки хиляди души са избягали към границата с Турция, докато сирийската армия разшири голямото настъпление в последната голяма крепост на опозицията в провинция Идлиб.

По-рано Путин обясни на Еманюел Макрон, че Москва подкрепя нападенията на сирийската армия срещу "терористи" в северозападната провинция Идлиб.

Град Хан Шейхун отдавна е гореща точка в гражданската война в Сирия. Там беше извършена атака с химическо оръжие през 2017 г., за която експерти на ООН обвиниха Сирия. Инцидентът предизвика ракетни удари от страна на САЩ.

Сирийската армия отвори хуманитарен коридор за бежанци от Идлиб и Хама

Сирийската армия отвори хуманитарен коридор за бежанци от Идлиб и Хама

Армията напредва с ожесточени въздушни и сухопътни атаки