Десетки хиляди души са избягали към границата с Турция през последните няколко дни в Сирия, докато сирийската армия разшири голямото настъпление в последната голяма крепост на опозицията в провинция Идлиб. Това съобщиха жители, правозащитни организации и източници от опозицията, цитирани от "Ройтерс".

Те са напуснали Маарат ал Нуман, главен град в провинция Идлиб, който е убежище за семейства, които бягат от бившите бунтовнически райони, след като ръководената от Русия кампания е близо до превземането на стратегическия град Хан Шейхун, който се намира още на юг.

Опозицията прогонена от ключовия град Хан Шейхун в Сирия

Опозицията прогонена от ключовия град Хан Шейхун в Сирия

Сирия и Русия постепенно изтласкват бунтовниците

"Потокът от напускащи автомобили и превозни средства не спира", посочва Абдула Юнис от града. Спасители там казаха, че около 60 000 души са избягали само през последните четири дни.

Вчера руски и сирийски самолети ожесточиха бомбардировките си над села и градове около Маарат ал Нуман, като е била ударена болницата Ал Рахма в района, уточниха местни жители.

"Имаше 15 рейда срещу Ярджанас за по-малко от пет минути", разкри местният жител Абдул Рахман ал Халаби пред "Ройтерс".

Асад е доволен от положителното развитие около Хан Шейхун

Асад е доволен от положителното развитие около Хан Шейхун

Екстремисти са стреляли по руската ВВС база Хмеймим, атаката е отразена от ПВО

Бунтовниците признават, че повечето им бойци са избягали от Хан Шейхун, но оказвали ожесточена съпротива на сирийската армия, която си е осигурила солидни позиции в града.

Държавните медии, предаващи от покрайнините на Хан Шейхун вчера, отбелязаха, че правителствените сили са се сражавали с екстремистите, но са разширили настъплението си и са превзели магистрала, минаваща през града.

Завземането на Хан Шейхун би било важна придобивка за Москва и нейния съюзник в северозападната част на страната, където Москва помогна на президента Башар Асад да обърне съотношението на силите срещу бунтовниците в продължаващия от повече от осем години конфликт след намесата си през 2015 г.

Макрон гълчи Путин за бомбардировките в Сирия

Макрон гълчи Путин за бомбардировките в Сирия

Русия подкрепяла нападенията на сирийската армия срещу "терористи"

Русия подкрепи кампанията на Асад, която започна сериозно в края на април, провеждайки хиляди въздушни рейдове и удари срещу контролираните от бунтовниците северна част на Хама и южната част на Идлиб, като според западни военни експерти и опозиционни дейци прилаганата стратегия е на "изгорената земя".

Руският външен министър Сергей Лавров призна вчера, че Русия има военнослужещи в провинция Идлиб.

Руските военни преди са омаловажавали пряката си роля в кампанията, в която тя използваше наемници и специални части, както и режисиране на битки.

След месеци безизходица Русия увеличи интензивността на рейдовете през последните 10 дни, драматично променяйки ситуацията.

Стотици цивилни са били убити и най-малко 400 000 души са разселени.

Москва и Дамаск, които отричат безразборно бомбардиране срещу цивилни райони, твърдят, че се сражават с джихадистките екстремисти.

Трима убити турски войници след навлизането на Турция в Сирия

Трима убити турски войници след навлизането на Турция в Сирия

Турция обвини Русия за въздушните удари