Министерството на външните работи на Сирия обяви, че турски бронетранспортьори са нарушили границата и са влезли в град Саракиб, съобщава сирийската държавна телевизия, наричайки действията на Турция "акт на агресия".

Уточнява се, че към момента военната техника се движи към град Хан Шейхун в провинция Идлиб, сражения за отвоюването на която води армията на сирийския президент Башар Асад.

САЩ: Всяко нахлуване на Турция в Сирия е "неприемливо", Пентагонът ще го спре

САЩ: Всяко нахлуване на Турция в Сирия е "неприемливо", Пентагонът ще го спре

Еспър: САЩ нямат намерение да се откажат от сирийските кюрди

По-рано руски медии съобщиха, че сирийските военни са поели контрола над контролно-пропускателен пункт в северозападните покрайнини на Хан Шейхун, като контролираният от бунтовниците град е обкръжен.

Провинция Идлиб остава последният бастион на бунтовниците и терористите в Сирия. Заедно с въоръжената опозиция там е базирана и терористичната групировка Фронт "Ал Нусра", който вече се изявява под друго име.

Неотдавна в казахстанската столица Нурсултан се проведоха преговори за деескалация в региона, а на 2 август в Идлиб влезе в сила режим за спиране на огъня.

Ердоган предприема военни настъпления в северна Сирия

Ердоган предприема военни настъпления в северна Сирия

Сирия смята, че това ще доведе до завръщане на Ислямска държава в района

Командването на въоръжените сили на Сирия заяви, че ще преустанови военните действия, при условие, че Турция изпълни задълженията си по договора от Сочи. Това е документ, подписан между Москва и Анкара през септември миналата година. Основен момент в него е изтеглянето на тежкото и средното въоръжение на бунтовниците на 20 км от демилитаризираната зона. Турция трябваше да гарантира безопасността на отстъплението.

На 5 август армията на Асад възобнови операцията си заради неизпълнение на условията.

САЩ и Турция договориха зона за сигурност в Сирия

САЩ и Турция договориха зона за сигурност в Сирия

По-рано тази седмица Турция обяви, че започва нова операция в Сирия

Междувременно Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че при въздушни удари са били ударени позиции близо до турския военен конвой, който е бил блокиран на магистрала в Северозападна Сирия след преминаването на границата и навлизането в Идлиб.

Според руски медии въздушните удари са нанесени срещу турския военен конвой от сирийските военновъздушни сили.

Сирийският център, чието седалище е във Великобритания, уточни, че един боец от подкрепяна от Турция групировка, придружаваща конвоя, е бил убит, а други са били ранени.

Засега няма коментар от Анкара, която подкрепя част от бунтовниците в Идлиб и е разположила сили в района съгласно споразумения с Русия, най-големия съюзник на Асад.