Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че всяка турска операция в Северна Сирия ще бъде "неприемлива" и САЩ ще предотвратят едностранни нахлувания, а напрежението между Вашингтон и Анкара се повишава, съобщава "Ройтерс".

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция, ще проведе военна операция в контролиран от кюрди район източно от Ефрат в северната част на Сирия.

"Ясно вярваме, че всяко едностранно действие от тях (Турция) би било неприемливо", обяснява Еспър пред репортери, пътуващи с него в Япония.

"Това, което ще направим, е да предотвратим едностранните нахлувания, които отново биха разстроили взаимните интереси ... които Съединените щати, Турция и сирийските кюрди (СДС - сирийски демократични сили) споделят по отношение на Северна Сирия", допълва той.

Ердоган предприема военни настъпления в северна Сирия

Ердоган предприема военни настъпления в северна Сирия

Сирия смята, че това ще доведе до завръщане на Ислямска държава в района

С подкрепата на САЩ, СДС които включват и сирийските кюрдски милиции, поеха контрола през последните четири години на голяма част от Североизточна Сирия от бойците на ДАЕШ. Анкара определя кюрдските милиции за терористична организация.

Еспер заяви, че Съединените щати нямат никакви "амбиции" да се откажат от СДС, но отказа да гарантира, че САЩ ще ги защитят в случай на турска операция.

Екип на Пентагона бе в Турция, за да разговаря с турски служители по въпроса, а Еспър заяви, че се надява, че може да се постигне споразумение с Анкара.

Еспър предположи, че турска операция в Северна Сирия може да повлияе върху фокуса на СДС срещу ДАЕШ и няма как да се гарантира, че ислямистите няма да завземат територията, която някога са държали в Сирия, и способността на подкрепяните от САЩ сили да задържат хиляди предполагаеми бойци на ДАЕШ.

Водената от Турция кампания, която от месеци се забавя поради съпротива от Вашингтон, има за цел да изгони кюрдските сили от гранични градове в провинциите Рака и Хасака.

Израел лобирал Вашингтон да изхвърли Турция от програмата Ф-35

Израел лобирал Вашингтон да изхвърли Турция от програмата Ф-35

Като част от опити да запази военното си превъзходство в региона

Анкара обвини Вашингтон в забавяне на напредъка по създаването на безопасна зона в североизточната граница на Сирия с Турция, която ще бъде освободена от кюрдската милиция.

Тази седмица Ердоган обясни, че и Русия, и САЩ са информирани за операцията, но не коментира кога ще започне. Това ще отбележи третото турско нахлуване в Сирия за толкова години.

Отношенията между двата съюзника в НАТО (Турция и САЩ) са обтегнати по редица въпроси, включително отстраняването на Турция от програмата за изтребителите F-35, след като Анкара купи и прие доставка на руски противоракетни системи С-400, които за Вашингтон са заплаха.

Русия обвинява САЩ, че окупира петролната контрабанда на ДАЕШ в Сирия

Русия обвинява САЩ, че окупира петролната контрабанда на ДАЕШ в Сирия

САЩ предоставят на арабски и кюрдски милиции оръжия срещу помощ за незаконен трафик