Турция предприема военна операция в контролиран от кюрдски район източно от Ефрат в северната част на Сирия, заяви турският президент Ердоган, цитиран от "Ройтерс". Ю

По думите му това е третата офанзива за освобождаване на кюрдските бойци в близост до границата му.

Турция е предупреждавала, че ще провежда военни операции източно от реката, но ги задържала, след като се договорила със САЩ за създаване на безопасна зона в североизточната граница на Сирия.

Тогава Анкара обвини Вашингтон в забавяне на напредъка в създаването на безопасна зона и поиска тя да развали отношенията им.

Сирия обвини Ердоган в стремеж да съживи Османската империя

Сирия обвини Ердоган в стремеж да съживи Османската империя

След като Европейският съюз отхвърли кандидатурата за членство на Турция

Ердоган заяви, че и на Русия, и на САЩ е било съобщено за планираната операция, но не поясни кога ще започне. Това ще отбележи третото турско нахлуване в Сирия за толкова години.

"Влязохме в Африн, Джараблус и Ал-Баб. Сега ще влезем на изток от Ефрат ", подчерта Ердоган.

"Двустранните дискусии с Турция продължават относно възможността за безопасна зона със САЩ", пояснява американски служител за "Ройтерс".

През нощта трима подкрепени от турци сирийски въстанически бойци са били убити по време на сблъсъци с YPG, съобщи държавната агенция Анадола. В него се казва, че YPG се опитва да проникне на фронтовите линии в района на Ал Баб в Сирия, където Турция разкри фактическа буферна зона в настъплението си "Ефратски щит" ​​през 2016 г.

Ердоган подготвя операция в северна Сирия

Ердоган подготвя операция в северна Сирия

"Скоро ще изчистите Манбидж и на изток от река Ефрат на терористични групи", обяснява той на кадети

В четвъртък администрацията, ръководена от кюрдските градове в северна и източна Сирия, излезе с изявление, възразяващо срещу турски заплахи за нападение на района.

"Тези заплахи представляват опасност за района и за мирно решение в Сирия. Всяка турска агресия в района ще отвори пътя за завръщането на Даеш (Ислямска държава) и тази агресия също ще допринесе за разширяване на кръга на турска окупация в Сирия ", се пише в изявлението.

Сирия призовава международната общност да заеме позиция, която спира Турция да изпълнява своите заплахи.