Германският външен министър Хайко Маас обяви, че Берлин няма да издава никакви нови разрешителни за износ на оръжие на Турция заради нейното настъпление в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрди, което предизвика масови критики.

"В контекста на турската военна офанзива в Североизточна Сирия, федералното правителство няма да издава никакви нови разрешителни за всички въоръжения, които биха могли да бъдат използвани от Турция в Сирия", изтъкна Маас пред "Билд ам Зонтаг".

Арабската лига нахока Турция и настоя незабавно да прекрати операцията в Сирия

Арабската лига нахока Турция и настоя незабавно да прекрати операцията в Сирия

И да изтегли войските си от територията на Сирия

Германският първи дипломат се е въздържал да обяви пълно прекратяване на продажбите на оръжие на Анкара, като вместо това заявил, че оръжията, които могат да бъдат използвани срещу кюрдите в Северна Сирия, ще бъдат засегнати. Оръжията, изнасяни съгласно съществуващите разрешителни, вероятно ще останат незасегнати.

Германия е продала оръжие на стойност над 240 млн. евро на Турция през 2018 г., което представлява почти една трета от износа на оръжие на страната. Анкара, партньор на Германия в НАТО, е купувач номер едно на германско оръжие.

Турция обяви, че е завзела град Рас ал Айн, кюрдите отричат

Турция обяви, че е завзела град Рас ал Айн, кюрдите отричат

Сирийският център за наблюдение на човешките права също отрече

След изтеглянето на американските войски от президента на САЩ Доналд Тръмп от контролираната от кюрдите Северна Сирия, Турция веднага предприе офанзива срещу кюрдските милиции в района, които тя смята за терористични групировки. Тръмп беше разкритикуван за изоставянето на кюрдите, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и изнесоха голяма част от тежестта на сраженията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е критикуван от световните лидери за операцията си срещу кюрдите. Вашингтон заплаши да наложи икономически санкции, докато лидерите на страните членки на ЕС се срещат през следващата седмица, за да обсъдят подобни наказания, а Норвегия прекрати продажбите си на оръжие на Анкара в отговор.

Ердоган обаче остава непреклонен. Вчера той настоя, че "никога няма да спрем тази битка, независимо какво казва някой си". Той побърза да добави, че турското настъпление няма да удря цивилни.

Пентагонът зове Турция да прекрати военната операция в Сирия

Пентагонът зове Турция да прекрати военната операция в Сирия

Преди ситуацията да стане непоправима