Говорителят на външното министерство на Китай коментира продължаващата военна операция на Турция в Северна Сирия, като призова югоизточната ни съседка да я прекрати и "да се върне в правия път", съобщават световните информационни агенции.

Преди това Анкара беше критикувана за нахлуването в Сирия от САЩ, ЕС и Арабската лига. Вашингтон обеща да наложи санкции на близкоизточната страна, докато Франция и Германия ограничиха продажбите на оръжие на Турция, призовавайки и другите страни членки на ЕС да последват тази стъпка.

Тръмп налага санкции на Турция след офанзивата в Сирия

Тръмп налага санкции на Турция след офанзивата в Сирия

Както предупреди по-рано

В отговор на настъплението сирийската армия също укрепи позициите си в Североизточна Сирия, връщайки си контрола върху град Манбидж, който досега беше контролиран от Сирийските демократични сили (СДС), които са доминирани от сирийските кюрди, след споразумение между двете страни.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган договори създаването на зона за сигурност в Северна Сирия със САЩ през лятото, но по-късно обвини Вашингтон в забавяне на процеса, обещавайки, че ще я създаде самостоятелно, ако е необходимо.

След началото на операцията американските военнослужещи се оттеглиха от района, след като Анкара нападна СДС. Според турските власти подкрепяните от САЩ кюрдски сили са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която тя е обявила за терористична групировка.

Турция "скочи" на ЕС за Сирия и Кипър

Турция "скочи" на ЕС за Сирия и Кипър

След изявлението на ЕС, което осъди турските действия