Страните членки на Европейския съюз единодушно "осъждат" офанзивата на Турция в Сирия, която сериозно подкопава сигурността и стабилността в региона, като Съветът на Европейския съюз призовава всички страни членки да спрат продажбите на оръжие на Анкара.

Съветът на Европейския съюз призовава Турция да прекрати операция "Извор на мир", която Анкара провежда в Североизточна Сирия, и да изтегли войските си.

Изявлението е публикувано на сайта на Европейския съвет.

Меркел настоя Ердоган незабавно да прекрати офанзивата в Сирия

Меркел настоя Ердоган незабавно да прекрати офанзивата в Сирия

По време на телефонен разговор между двамата

"Съветът отново призовава Турция да прекрати едностранните военни действия в Североизточна Сирия и да изтегли войските си", се подчертава в изявлението.

Европейският съюз обяви спешната нужда от усилия на международната общност, включително на Съвета за сигурност на ООН, за прекратяване на едностранните военни действия на Турция.

Страните от ЕС също така са се договорили да координират политиката по отношение на доставката на оръжие на Анкара.

"По-късно тази седмица ще се събере съответната работна група на Съвета, която ще координира и преразгледа позициите на страните членки по този въпрос", изтъкват от Съвета на Европейския съюз.

По-рано министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс заяви, че европейските страни планират на 14 октомври (днес) да обсъдят налагането на оръжейно ембарго върху доставките на оръжие на Турция.

Турция мачка кюрдите в Сирия, превзе градовете Рас ал Айн и Тел Абяд и магистрала

Турция мачка кюрдите в Сирия, превзе градовете Рас ал Айн и Тел Абяд и магистрала

Ердоган сряза западните сили, които плашат Турция със санкции