Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви рано в понеделник, че неговият управляващ съюз не е постигнал желания резултат от местните избори в неделя, като добави, че партията ще се самокритикува и ще обърне внимание на недостатъците, предава "Ройтерс".

Говорейки пред поддръжници в Анкара, Ердоган каза, че изборите не са край, а по-скоро повратна точка за неговия съюз и добави, че изборният цикъл, датиращ от миналия май и който изтощи икономиката на Турция, вече е приключил.

Преначертавайки политическа карта, дълго доминирана от Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Народнорепубликанската партия (НРП) спечели народния вот за първи път от десетилетия и помете повечето от основните градове, навлизайки далеч в консервативна централна Турция.

Анализатори казаха, че гласоподавателите са изгубили търпение както от кризата с разходите за живот, предизвикана от близо 70% инфлация, така и от разногласния политически стил на Ердоган.

Резултатът разби надеждите му за приемане на нова конституция, която потенциално може да удължи управлението му след 2028 г., когато мандатът му изтича, казаха те. Въпреки че ПСР и нейните съюзници имат мнозинство в парламента, Ердоган ще се нуждае от по-широка подкрепа или успешен референдум за нова конституция.

"Ако направихме грешка, ще я поправим", каза той пред поддръжниците, събрали се в централата на ПСР в Анкара, без да посочи какви промени може да направи в своята партия или в политиката.

В отговор на това турските акции се повишиха и лирата - която загуби повече от 80% от стойността си за пет години - докосна ново рекордно дъно спрямо долара на празник за много световни финансови пазари.

Ердоган направи рязък обратен завой в икономическата политика след триумфа си на националните избори миналата година, което доведе до агресивни повишения на лихвените проценти, в опит да овладее инфлационните очаквания, които скочиха под влиянието на дългогодишната му неортодоксална политическа позиция.

Ердоган поиска търпение с по-бавния икономически растеж и високите разходи по заеми, обещавайки отсрочка по-късно тази година, а министърът на финансите Мехмет Шимшек каза в понеделник програмата за затягане на коланите ще продължи.

"Мисля, че става въпрос главно за икономиката и по-специално за инфлацията... историята. Мисля, че избирателите решиха да накажат Ердоган поради тези причини", каза Волфанго Пиколи, съпрезидент на консултантската компания за политически риск Teneo.

Той каза, че ПСР е загубила контрола върху индустриалните региони, където много работници са на минимална заплата, което изостава от инфлацията въпреки големите повишения.

Ердоган призна загуба: Демокрацията победи

Ердоган призна загуба: Демокрацията победи

Партия на справедливостта и развитието губи местните избори