Турският президент Реджеп Таийп Ердоган изключи въвеждане на всякаква федерална система в Турция, съобщава Агенция "Франс прес".

В неделя турците ще решават дали да се увеличат правомощията на Ердоган и преминаване към президентска република.

Съветникът на Ердоган - Шукрю Каратепе, бе обвинен тази седмица за предположения в публикация, че ако бъдат одобрени промените могат да доведат до федеративна система в страната. Правителството обаче заяви, че коментарите му са били разбрани погрешно.

"Братя и сестри, аз винаги съм бил и винаги ще бъда най-големият поддръжник и най-големият защитник на турската унитарна система", заяви Ердоган по време на митинг в подкрепа на гласуването с "Да" на референдума в провинция Коня.

"Федеративна структура, федерация, това или онова: нито едно от това не е на дневен ред и няма да бъде", допълни той.

Ердоган беше принуден да отхвърли такива промени, след като бе критикуван от лидера на крайнодясната Партия на националистическото действие Девлет Бахчели заради коментарите на съветника си. Той посочи, че ако неговите съветници са говорели за федерална система, би ги уволнил.

Федералната система е анатема за националистите, които вярват в неразривното единство на турската държава и са особено против създаването на всякакъв кюрдски регион в югоизток.

Турция е съставена от 81 провинции, чиито губернатори се назначават пряко от Анкара.