Като "изнудване" определи чешкият премиер Бохуслав Соботка изявленията на турския президент Реджеп Ердоган за отваряне на границите за мигранти. Анкара споделя отговорността за замразяване на процеса на интеграцията на Турция в ЕС, заяви Сободка, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Ердоган пак плаши да залее Европа с мигранти

Ердоган пак плаши да залее Европа с мигранти

Ден след като ЕП гласува за спиране на преговорите с Анкара

"Отхвърлям опитите на Турция да ни изнудва политически и всякакви заплахи за предизвикване на нова мигрантска вълна", каза Соботка в петък.

Чешкият премиер подчерта, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите съдържа ясни изисквания и за двете страни. Европа е изпълнила своите задължения и няма причина за заплахи от страна на Турция, каза той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши вчера да отвори границите на Турция с ЕС за бежанците, ако Брюксел продължи още с политиката, насочена срещу Анкара.

Президентът критикува Европа, че не е предприела действия, за да помогне на милионите страдащи хора по света, които очакват някакво решение на проблемите си.

ЕП подкрепи замразяване на преговорите с Турция за еврочленство
Обновена

ЕП подкрепи замразяване на преговорите с Турция за еврочленство

Само 37 депутати отхвърлиха резолюцията

Изказването на Ердоган бе направено ден, след като Европейският парламент прие с 479 гласа "за", 37 "против" и 107 въздържали се резолюция, с която призова за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.