Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро посланиците на 10 страни, включително САЩ, Германия и Франция, заради призива им за освобождаване на филантропа Осман Кавала, като настоя, че Турция не трябвало да ги приема, информира "Ройтерс".

Турското външно министерство привика посланиците във вторник за "безотговорно" изявление, което призовава за справедливо и бързо разрешаване на казуса на Кавала. Той е в затвора от края на 2017 г., без да е осъден.

Кавала беше оправдан миналата година по обвинения, свързани с националните протести през 2013 г., но решението беше отменено тази година и комбинирано с обвинения по друго дело, свързано с опита за преврат през 2016 г. Той отрече всякакви нарушения.

В изявление тази седмица посланиците призоваха Турция да осигури бързото освобождаване на Кавала.

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

Турция скастри посланиците на 10 страни, включително на САЩ и Германия

След като призоваха за освобождаване на лидер на гражданското общество

"Казах на нашия външен министър: не можем да имаме лукса да сме домакини на тази група (посланици) в нашата страна. Вие ли сте тези, които ще давате на Турция такъв урок? Кои си мислите, че сте вие?", подчертал Ердоган пред репортери в своя самолет на връщане от посещение в Африка.

Той отхвърли всяко предположение, че турската съдебна система не е независима. "Нашата съдебна система е един от най-хубавите примери за независимост", уверил турският държавен глава.

Запитан от репортери дали Турция ще предприеме още мерки срещу посланиците, говорителят на външното министерство Танджу Билгич настоя, че Анкара имала свободата да предприеме стъпки, каквито сметне за добре и ще направи това "когато му дойде времето", без да уточнява.

"Задължението на посланиците е да не се намесват във вътрешните работи на страните, в които са командировани", изтъкна Билгич на пресконференция в Анкара и допълни: "Като независима държава, Турция може да предприеме необходимите мерки, когато сметне за добре."

Правозащитни организации казват, че казусът на Кавала е емблематичен за репресиите срещу инакомислието при управлението на Ердоган.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призова за незабавно освобождаване на Кавала в края на 2019 г. заради липса на обосновано подозрение, че е извършил престъпление, като постанови, че задържането му е послужило да бъде накаран да замълчи.

Съветът на Европа обяви, че ще започне наказателна процедура срещу Турция, ако Кавала не бъде освободен. Турция би била втората страна, срещу която е предприета наказателна процедура.

Другите страни в изявлението на посланиците бяха Канада, Дания, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Финландия и Нова Зеландия.

Кавала е обвинен във финансиране на общонационалните протести през 2013 г. и за участие в неуспешния пуч през 2016 г. - обвинения, които той отрече.

Следващото заседание по делото срещу Кавала и други ще се проведе на 26 ноември.