Турция привика посланиците на 10 страни, включително Германия и САЩ, след като те призоваха за освобождаване на лидер на гражданското общество. Това обяви турски дипломатически източник, цитиран от "Франс прес".

Роденият в Париж филантроп и активист Осман Кавала, който е на 64 години, е в затвора без присъда от 2017 г. по дело, което разпали напрежението със Запада.

Турският активист е изправен пред редица обвинения, свързани с антиправителствените протести през 2013 г. и неуспешния военен преврат през 2016 г. Кавала отхвърля обвиненията.

Правозащитни организации и някои западни правителства разглеждат задържането му като символ на нарастващата нетърпимост към инакомислието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В изявление вчера Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и САЩ призоваха за "справедливо и бързо разрешаване на казуса му".

"Продължаващите забавяния в съдебния процес... хвърлят сянка върху зачитането на демокрацията, върховенството на правото и прозрачността в турската съдебна система", настояха те.

Посолствата призоваха Турция да следва решенията на Съвета на Европа, орган по правата на човека, към който югоизточната ни съседка се присъедини през 1950 г.

Съветът на Европа предупреди, че ще започне дисциплинарно производство срещу Турция "в случай, че (Кавала) не бъде освободен преди" следващото заседание на правозащитния орган на 30 ноември-2 декември.

Следващото съдебно заседание по делото на Кавала се очаква на 26 ноември.

Посланиците трябваше да пристигнат във външното министерство в Анкара тази сутрин.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу разкритикува изявлението на посолствата в "Туитър" снощи.

"Не е приемливо посланиците да отправят препоръка или предложение до съдебната власт за текущо дело", настоя Сойлу и отсече: "Вашата препоръка и предложение хвърлят сянка върху разбирането ви за право и демокрация."

Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл късно в понеделник изтъкна в "Туитър", че "нито един посланик няма право да отправя препоръка или предложение към нашите съдилища".

"Именно това непознаване на ограниченията и границите хвърля сянка върху върховенството на правото", добави Гюл.