Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоя, че Вашингтон трябва да спре подкрепата си за кюрдските "терористи", след като обвини САЩ, че стоят "зад кюрдските екстремисти, които убиха турските войници в Ирак", съобщава "Ройтерс".

"Не подкрепяхте ли терористите? Не подкрепяхте ли ПКК и YPG?", попита Ердоган Белия дом по време на конгреса на неговата Партия на справедливостта и развитието, визирайки сирийските кюрдски сили YPG, известни още като "Отряди за народна защита", които Анкара разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Трима турски войници убити в Ирак

Трима турски войници убити в Ирак

Вчера Турция започна операция срещу кюрдите, наречена "Нокът-орел 2"

"Ако ще сме с вас в НАТО, няма да подкрепяте терористите. Ако ще взимате страна, ще бъдете с нас", настоя Ердоган.

Пред членове на партията си турският държавен глава добави, че по-ранното изявление на Вашингтон за убитите турски бойци било "виц".

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви вчера, че 13 похитени преди това турци, включително полицейски служители, са били застреляни от екстремисти от ПКК.

Министърът каза още, че трима турски войници са били убити по време на военната операция на Анкара срещу групировката, започнала на 10 февруари в района на Гара в Северен Ирак. Ранени са били и трима други войници, добави Акар, като отбеляза, че 48 екстремисти от ПКК са били убити от Анкара по време на военната операция. Турция заяви, че офанзивата е започнала, за да осигури границата на страната и да издирва хора, които преди това са били отвлечени от ПКК.

След думите на министъра Държавният департамент на САЩ публикува изявление, в което осъжда "смъртта на турските граждани в провинция Кюрдистан в Ирак".

"Ние подкрепяме нашия съюзник от НАТО Турция и изказваме своите съболезнования на семействата на загиналите в последните бойни действия. Ако се потвърдят информациите за смъртта на турски цивилни от ПКК, определена за терористична организация, ние осъждаме това действие в най-силните възможни термини", изтъкнаха от Държавния департамент.