Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е "очевидно", че заповедта за убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги е дошла от "върховните власти" в Рияд, но добави, че не вярва, че крал Салман е знаел за плана.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обеща да установи какво се е случило и да разкрие констатациите, а Турция "чака търпеливо" и чака отговори от принца, подчерта турският държавен глава в коментари, цитирани от турските медии.

САЩ убедени: Записите с Кашоги не свързват Мохамед бин Салман с убийството

САЩ убедени: Записите с Кашоги не свързват Мохамед бин Салман с убийството

САЩ всячески се опитват да оправдаят силния човек в Саудитска Арабия

Ердоган отново настоя 18-те задържани саудитци де бъдат съдени в Турция, след като убийството беше извършено в Истанбул. Той настоя саудитските разследващи да разберат какво се е случило с тялото на Кашоги. Турският държавен глава добави, че саудитското кралство е отрекло министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр по-рано да е твърдял, че убийците са имали местен сътрудник.

Служител на саудитското разузнаване се е ужасил, след като изслушал записа на убийството и предположи, че един от извършителите трябва да се е надрусал с хероин, за да може да направи това, което е сторил, допълни Ердоган, без да дава допълнителни подробности. Някои хора се опитват да прикрият фактите, настоя той.