Съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, настоя, че аудиозаписите на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, които бяха предоставени на САЩ от Турция, не свързвали престолонаследника принц Мохамед бин Салман с убийството.

Турция сряза Франция за Кашоги

Турция сряза Франция за Кашоги

Франция обвини Ердоган, че играе политически игри по казуса

Вчера канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди, че Анкара е споделила записите. "Специалните служби на Канада работят много щателно по този въпрос с турското разузнаване, а Канада е напълно информирана за това, което Турция имаше да сподели", обясни той.

В записите се чува мъж, казващ на висшестоящ по телефона "кажи на шефа си", след като Кашоги беше убит.

Ердоган обсъжда с Тръмп убийството на Кашоги

Ердоган обсъжда с Тръмп убийството на Кашоги

Коментира, че убийството е поискано от "най-високите нива" на саудитското правителство

Саудитска Арабия отрича да има общо с убийството на журналиста на американския вестник "Вашингтон пост", като на няколко пъти променяше версиите си за случилото се. Първоначално саудитските власти твърдяха, че Кашоги е напуснал саудитското консулство в Истанбул. Впоследствие лансираха версията, че Кашоги е починал при "юмручен бой" в консулството. Последната версия е, че убийството му е било планирано предварително.  

Според турската прокуратура Кашоги е бил удушен веднага щом е влязъл в консулството, а след това е бил разчленен и тялото му е било разложено с киселина. 

Турция даде записи за Кашоги на САЩ, Саудитска Арабия и още три държави

Турция даде записи за Кашоги на САЩ, Саудитска Арабия и още три държави

Ердоган заяви, че може да се срещне с Тръмп в Париж