Турция предаде записите за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в Саудитска Арабия, Съединените щати, Германия, Франция и Великобритания. Това заяви турският президент Ердоган, съобщава "Ройтерс".

Преди това властите оповестиха, че имат аудиозаписи, за които се твърди, че документират убийството.

Ердоган поясни, че Саудитска Арабия знае, че убиецът на Джамал Кашоги е сред групата от 15 души, пристигнали в Турция един ден преди убийството на 2 октомври.

Израелски шпионски софтуер помогнал на Саудитска Арабия да проследи и убие Кашоги

Израелски шпионски софтуер помогнал на Саудитска Арабия да проследи и убие Кашоги

Това разкри Едуард Сноудън

Турският президент обяви, че може да се срещне с Доналд Тръмп в Париж по време на отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война.

"Когато отидем в Париж, ще се опитаме да осигурим възможност и ще осъществим двустранна среща", подчерта Ердоган преди заминаването си.

Припомняме, след две седмици почти пълно мълчание Саудитска Арабия призна, че Кашоги е убит в консулството, но обяснението на монархията се разглежда от съюзниците на Рияд като противоречиво и незадоволително. Рияд заяви, че Кашоги е загинал при "разправия" в консулството на 2 октомври.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман също е обвиняван, че е наредил ликвидирането на журналиста на "Вашингтон пост".

Кашоги бе ликвидиран в саудитското консулство на 2 октомври, когато посещава дипломатическата мисия, за да си извади документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник "Вашингтон пост" и критикуваше саудитския кралски двор.

Покушението срещу журналиста предизвика сериозна международна реакция. Редица организации, компании, включително и държавни представители на Франция, Норвегия, Великобритания и др., както и президентът на Световната банка Джим Йон Ким, обявиха, че заради подозренията няма да посетят планираната инвестиционна среща на върха в Рияд. CNN и CNBC вече се оттеглиха като медийни спонсори.

Организации и държавни лидери излязоха с искания за пълно изясняване на случая, както и са търсене на отговорност.