Турска проправителствена медия публикува нова информация, която обвързва саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман със смъртта на журналиста Джамал Кашоги, информира АФП.

Кралят и престолонаследникът на Саудитска Арабия телефонираха на сина на Кашоги

Кралят и престолонаследникът на Саудитска Арабия телефонираха на сина на Кашоги

Монархът е изразил съболезнованията си

Информацията е публикувана, след като президентът на Турция Реджеп Ердоган се закани да разкрие "голата истина" по случая. През уикенда турският лидер разкри, че ще съобщи нови подробности за смъртта на Кашоги по време на реч във вторник.

След две седмици почти пълно мълчание Саудитска Арабия призна, че Кашоги е убит в консулството, но обяснението на монархията се разглежда от съюзниците на Рияд като противоречиво и незадоволително.

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая "Кашоги"

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая "Кашоги"

Международният натиск върху Саудитска Арабия се засилва

Престолонаследникът Мохамед бин Салман е обвиняван, че е наредил ликвидирането на журналиста на "Вашингтон пост".

Турският проправителствен всекидневник Yeni Safak пише, че саудитският служител от силите за сигурност Махер Мутреб, предполагаемият лидер на операцията, е телефонирал на началника на кабинета на принца, Бадер ал Асакер, "4-5 пъти след убийството".

Мутреб е бил част от антуража на принца по време на посещение в САЩ, Франция и Испания тази година. Вестникът уточнява, че той е телефонирал от консулството - четири пъти до Асакер и един път до САЩ. Изданието не се позовава на източници.

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Въпреки това няма да къса отношенията си с Рияд

"Обръчът се затяга около престолонаследника", пише изданието.

Абдел Кадир Селви, чиито статии във всекидневника "Хюриет" се следят отблизо, тъй като подсказват за мисленето на Ердоган, пише, че има нови подробности и че принцът трябва да поеме отговорност.

Селви допълва, че саудитският журналист е ликвидиран за 8 минути. Салах ал Тубайги, ръководител на отдел за съдебна медицина към саудитското ведомство за сигурност, е нарязал тялото на 15 парчета, докато е слушал музика.

"Не можем да прекратим този случай, докато престолонаследникът не поеме отговорност и не бъде отстранен от поста. През следващите 50 г. ние не можем да живеем с престолонаследник, който е враг на Турция", подчертава Селви.

Германия "сръфа" Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги

Германия "сръфа" Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги

Обясненията на петролното кралство били незаволителни и неадекватни

През последните седмици турски медии и източници разкриха, че имат аудиозапис, който доказва, че Кашоги е изтезаван и ликвидиран в саудитското консулство, въпреки че няма конкретни доказателства.

Няколко високопоставени членове на Републиканската партия на САЩ вярват, че принц Мохамед е свързан с убийството.

Анализатори коментират, че на този етап Ердоган не обвинява директно Рияд за убийството, а предпочита да пусне информация в проправителствени медии за оказване на натиск върху монархията.

Днес петима служители на саудитското консулство дадоха показания пред прокуратурата. Общо 22 чужденци и турски работници се очаква да бъдат разпитани от прокуратурата, според Анадолската агенция.

Междувременно високопоставен турски представител съобщи пред Си Ен Ен, че един от агентите от 15-членния екип е бил облечен с дрехите на Кашоги. Това се вижда на охранителни камери в Истанбул в деня на убийството на журналиста.

Снимка 384964

Източник: Си Ен Ен