Канцлерът на Германия Ангела Меркел осъди убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и подчерта, че обясненията, дадени досега за обстоятелствата около неговата смърт, са незадоволителни и неадекватни, съобщава "Ройтерс".

"Ние осъждаме този акт по най-категоричен начин", изтъкват в съвместно изявление Меркел и германският външен министър Хайко Маас.

Саудитска Арабия призна, че Кашоги е мъртъв и арестува 18 души

Саудитска Арабия призна, че Кашоги е мъртъв и арестува 18 души

Турция отрече да е разпространила записа с мъченията

"Очакваме прозрачност от Саудитска Арабия относно обстоятелствата около смъртта му... Наличната информация за събитията в консулството в Истанбул е недостатъчна, незадоволителна и неадекватна", подчертават канцлерът и първият дипломат на Германия.

Изразявайки дълбоко съчувствие към приятелите и близките на Кашоги, те изтъкват, че отговорните за смъртта му трябва да понесат отговорността си.

Припомняме, че снощи властите в Саудитска Арабия обявиха по държавната телевизия, че Кашоги е починал в саудитското консулство в Истанбул след "юмручен бой" с няколко саудитци, като властите били арестували 18 души в тази връзка. Това обаче ярко контрастира с версията, която от петролното кралство поддържаха досега, а именно, че Кашоги е излязъл от консулството и е изчезнал, като саудитските власти нямали никаква представа какво се е случило с него.  

Саудитска Арабия платила на САЩ $100 млн. в деня на визитата на Помпео

Саудитска Арабия платила на САЩ $100 млн. в деня на визитата на Помпео

Двете страни отричат плащането да е свързано с Хашоги…

Изглежда единственият, който прие новата версия на Саудитския Арабия по случая с Джамал Кашоги, който пишеше за американския в. "Вашингтон пост" и имаше и американско гражданство, беше американският президент Доналд Тръмп, който обяви, че обяснението на саудитците било "надеждно" и че била "добра първа стъпка" арестуването на 18-те саудитци.