САЩ са получили 100 милиона долара от Саудитска Арабия във вторник - деня, в който държавният секретар Майк Помпео пристигна в саудитската столица Рияд, за да дискутира изчезването на журналиста Джамал Кашоги, съобщава в. "The Washington Post".

Арабската страна обяви, че сумата е преведена в подкрепа на усилията на Вашингтон да стабилизира ситуацията в североизточната част на Сирия през август тази година. Въпреки това случаят поражда въпроси, посочва вестникът.

Тръмп изпраща Помпео да говори със саудитския крал за журналиста Хашоги

Тръмп изпраща Помпео да говори със саудитския крал за журналиста Хашоги

Салман отново отрича Рияд да има общо със случая

Заради времето на превеждане на сумата се изказват съмнения дали Саудитска Арабия не се опитва да парира обвиненията, че нейни агенти са виновни за изчезването на журналиста.

От държавния департамент отричат каквато и да било връзка между плащането и разговорите на Помпео с представители на саудитските власти.

От своя страна президентът Доналд Тръмп, който даде брифинг за пресата,  категорично отрече, че се опитва да прикрива Саудитска Арабия. 

Междувременно Помпео коментира днес, след като се завърна от Рияд, че САЩ са готови да дадат още няколко дни на Саудитска Арабия за разследване на случая с Кашоги. Държавният секретар допълни, че саудитските власти са го уверили в решимостта си да проведат детайлно разследване. По думите на Помпео, Вашингтон очаква резултатите през близките дни, след което ще вземе решение за следващите си стъпки. Преди Рияд Помпео бе и на визита в Турция.

Припомняме, Кашоги, който е кореспондент на "The Washington Post", изчезна на 2 октомври, след като влезе в сградата на саудитското консулство в Истанбул. Никой не го е виждал да излиза от сградата. Турските власти обявиха, че той е убит, а в турската преса от дни се твърди, че властите разполагат и със записи на самото убийство, направено от устройство на самия Кашоги.

Редица организации, компании, включително и държавни представители на Франция, Норвегия, Великобритания и др., както и президентът на Световната банка Джим Йон Ким, обявиха, че заради подозренията няма да посетят планираната за края на месеца инвестиционна среща на върха в Рияд. CNN и CNBC вече се оттеглиха като медийни спонсори.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че американските власти разследват изчезването на журналиста, но засега отказа да наложи санкции на Рияд заради казуса с Кашоги.