Инвестиционна среща на върха в Рияд по-късно този месец бързо се превръща във фиаско, след като известни компании и медийни групи са се отказали от участие заради предполагаемото участие на Саудитска Арабия в изчезването и евентуалното убийство на журналиста от американския в. "Вашингтон пост" Джамал Кашоги, пише в. "Гардиън".

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким обяви, че няма да присъства на срещата, скоро след като "Файненшъл таймс", CNN и CNBC са се оттеглили като медийни спонсори.

Турция с важно разкритие за американски журналист

Турция с важно разкритие за американски журналист

Джамал Кашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул

Световният бизнес елит трябваше да присъства на Инициативата за бъдещи инвестиции, чието начало е планирано за 23 октомври в саудитската столица Рияд. Някои от участващите компании обаче обявиха, че се оттеглят в очакване на резултата от разследването на изчезването на Кашоги, докато други са се отказали да участват безусловно.

Амбициозният проект Визия 2030 на Саудитска Арабия, създаден и лансиран от фактическия саудитски владетел - престолонаследника Мохамед бин Салман, е силно зависим от чуждестранните инвестиции, а очевидният провал на престижната конференция ще бъде толкова тревожeн за саудитските власти, колкото по-далечната заплаха от страна на САЩ за налагане на забрана за продажба на оръжия.

САЩ и Турция оказват безпрецедентен натиск върху Саудитска Арабия за изчезналия журналист

САЩ и Турция оказват безпрецедентен натиск върху Саудитска Арабия за изчезналия журналист

Ердоган поиска от Саудитска Арабия да предостави кадри от охранителните камери

Американският в. "Ню Йорк таймс" оттегли спонсорството си на събитието в сряда, давайки началото на домино ефект от изтегления от целия свят.

В кратко изявление главният комуникационен директор на в. "Файненшъл таймс" Фиона Макдонъл заяви, че изданието няма да бъде партньор на конференцията, докато изчезването на Кашоги остава неизяснено.