Саудитска Арабия е подложена на безпрецедентен дипломатически натиск от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и други съюзници да предостави доказателства как журналистът Джамал Кашоги е изчезнал при посещение в саудитското консулство в Истанбул, пише "Гардиън".

Престолонаследникът наредил задържането на саудитския журналист

Престолонаследникът наредил задържането на саудитския журналист

Това е установено от американското разузнаване

По-рано вестник "Вашингтон пост" излезе със статия, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бил Салман е планирал отвличането на Кашоги.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън и Джаред Къшнър, зет на Тръмп, са поискали от монархията да обясни какво се е случило в дипломатическата мисия преди девет дни, докато в същото време продължават да се увеличават доказателствата, че Кашоги е бил убит и разчленен.

Турция идентифицира заподозрени по случая със саудитския журналист

Турция идентифицира заподозрени по случая със саудитския журналист

Джамал Кашоги изчезна и според Анкара вероятно е убит

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от Саудитска Арабия да предостави кадри от охранителните камери, които да потвърдят, че Кашоги безопасно е напуснал консулството. Според британското издание коментарът на Ердоган подсказва, че на този етап той не намира за удовлетворителни обясненията на Саудитска Арабия.

Ердоган се чуди дали е "възможно да няма камери" в сградата, предаде турският вестник "Хюриет".

"Разследваме всички аспекти. Това е инцидент, който се е случил в страната ни. Невъзможно е да си кротуваме", каза той.

"Ако прелети птица или се появи комар, системата ще улови това, те (Саудитска Арабия) имат най-модерните системи", убеден е Ердоган.

Британският външен министър Джереми Хънт заяви пред АФП, че Саудитска Арабия е изправена пред "сериозни последствия", ако подозренията на Анкара, че Кашоги е убит, се окажат истина.

Вчера турски вестници съобщиха, че Рияд е изпратил отряд от 15 души за ликвидирането на журналиста.

Първоначално Рияд обеща да позволи на турските разследващи органи да претърсят консулството, което се разглежда като суверенна саудитска територия според международна конвенция. Но впоследствие достъпът беше отказан след публикуването на имената на предполагаемите убийци.

Междувременно 22 американски сенатори изпратиха писмо на Доналд Тръмп, с което го призовават администрацията да проведе разследване и евентуално да наложи санкции за нарушаване на човешките права.

Вчера Тръмп обяви, че иска да разбере какво се е случило с журналиста. Днес американският лидер заяви, че работят с Турция и Саудитска Арабия по случая.

В момента САЩ нямат посланици в Турция и Саудитска Арабия.

Колумнистът на "Вашингтон пост" изчезна на 2 октомври.

Според турски медии в 03,28 часа частен самолет със заподозрени саудитски агенти пристига на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до сградата на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли пристигат в консулството, вероятно в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в сградата на консулството; 15,08 часа автомобили напускат консулството; 17,15 часа втори частен самолет със саудитски граждани каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излита от летището в Истанбул, а другият самолет излита в 21,00 часа.

Кашоги критикуваше Мохамед бин Салман и саудитското правителство. Той живееше в САЩ. Пише за "Вашингтон пост" преди да изчезне. Преди това е бил близък с кралския двор.