Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман издал заповед за провеждане на операция за примамване на колумниста на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги да се върне в арабската страна от дома си във Вирджиния и да бъде задържан.

Турция идентифицира заподозрени по случая със саудитския журналист

Турция идентифицира заподозрени по случая със саудитския журналист

Джамал Кашоги изчезна и според Анкара вероятно е убит

Това пише американският вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на разузнаването на САЩ. Службите са засекли разговори между саудитски представители, които обсъждат плана.

Според разузнаването това е още едно доказателство, че саудитският режим е замесен в изчезването на Кашоги през миналата седмица след влизането си в саудитското консулство в Истанбул. Турски официални представители смятат, че журналистът е убит от саудитските власти, които са изпратили екип от убийци.

Турция заподозря Саудитска Арабия в убийството на саудитски журналист в Истанбул

Турция заподозря Саудитска Арабия в убийството на саудитски журналист в Истанбул

Той изчезна преди дни, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул

Кашоги е известен критик на саудитското правителство и конкретно на Мохамед. Няколко приятели на журналиста споделиха, че през последните четири месеца високопоставени саудитски представители, приближени до престолонаследника, са предложили защита на Кашоги и дори високопоставен пост в правителството, ако се върне в страната си.

Журналистът обаче скептично е приел предложението. Той отбелязал пред свой приятел, че саудитското правителство няма да го защити.

Кадри показват, че изчезналият журналист не е напуснал саудитското консулство в Истанбул

Кадри показват, че изчезналият журналист не е напуснал саудитското консулство в Истанбул

Кадрите показват Кашоги да влиза в саудитското консулство

"Шегуваш ли се? Изобщо не мога да им се доверя", каза Халед Сафури, арабско-американски политически активист, който цитира думите на Кашоги по време на разговор през май, след като журналистът провел телефонен разговор със Сауд ал Кахтани, съветник на кралския двор.

Турски представители са заключили, че Кашоги е убит в консулството. Разследващите не откриха тялото му при претърсването на консулството, но властите публикуваха видео от охранителна камера, от което става ясно, че Кашоги влиза в сградата на дипломатическата мисия на 2 октомври следобед. След това няма кадри, които да показват, че журналистът напуска сградата.

Информацията, че Саудитска Арабия предварително е планирала да задържи Кашоги повдига въпроси дали администрацията на Доналд Тръмп е трябвало да предупреди журналиста, че е в опасност.

Турция привика посланика на Саудитска Арабия за изчезналия журналист

Турция привика посланика на Саудитска Арабия за изчезналия журналист

59-годишният Кашоги е в неизвестност от миналия вторник

Разузнаването на САЩ има "задължението да предупреждава" хора, които могат да бъдат отвлечени, сериозно наранени или убити, става ясно от директива, подписана през 2015 г.

Снимка 383008

Източник: архив ЕПА