Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпраща спешно държавния секретар Майк Помпео в Саудитска Арабия.
Там Помпео трябва да разговаря с краля на страната Салман бин Абдулазиз относно изчезването на журналиста Джамал Хашоги.

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Ще има "сурово наказание", ако се установи, че Саудитска Арабия е отговорна

В любимата си социална мрежа Twitter Тръмп написа, че е разговарял по телефона със саудитския крал. Салман отново категорично отрекъл страната му да има нещо общо с изчезването на Хашоги.

Постът на Тръмп:
"Току-що говорих с краля на Саудитска Арабия, който отрича да знае каквото и да било за това какво може да се е случило "с нашия саудитски гражданин". Той каза, че се работи в тясно сътрудничество с Турция, за да се намери отговор. Незабавно изпращам нашия държавен секретар да се срещне с краля!"

Припомняме, 58-годишният журналист и колумнист на "Вашингтон пост", критик на саудитското кралско семейство в Саудитска Арабия, изчезна на 2 октомври, след влизането си в саудитското консулство, за да вземе документи за брак.
Неговата годеница и приятели алармираха, че той не е напуснал сградата. Турските власти смятат, че Кашоги е ликвидиран, което категорично се отрича от Рияд.

Припомняме и че Тръмп вече заплаши арабската страна с тежки наказания, в случай, че Рияд има нещо общо с изчезването на журналиста. Салман пък отвърна на заплахата с думите, че Саудитска Арабия ще отговори на американските санкции "още по-тежко", ако се стигне до там.

По-рано днес властите в Турция заявиха, че разполагат с видео и аудиозапис, от който може да се предположи, че журналистът е бил измъчван и убит в сградата на консулството.

Турция претърсва саудитското консулство в Истанбул

Турция претърсва саудитското консулство в Истанбул

Крал Салман е наредил вътрешно разследване