Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая с убития саудитски журналист Джамал Кашоги. Това се казва в съвместно изявление, цитирано от РТ.

В него убийствата на журналисти се заклеймяват като недопустими, както и държавите, които извършват или прикриват такива престъпления.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се спира износът на оръжие за Рияд до приключване на разследването. 

Международният натиск върху Саудитска Арабия се засилва през последните седмици.

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги не е правдоподобно

Въпреки това няма да къса отношенията си с Рияд

По-рано британският министър за Брекзит Доминик Рааб заяви, че обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на саудитския дисидент не е правдоподобно.

Турция се закани през следващата седмица да изнесе още информация около покушението над Кашоги след посещението му в саудитското консулство в Истанбул.

Очаква се във вторник турският президент Реджеп Ердоган да говори по темата.

САЩ за момента заемат по-умерена позиция по случая.

Германия "сръфа" Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги

Германия "сръфа" Саудитска Арабия за смъртта на Кашоги

Обясненията на петролното кралство били незаволителни и неадекватни

След като отричаше в продължение на две седмици каквото и да било участие в изчезването на 60-годишния Кашоги, който пишеше за в. "Вашингтон пост" и имаше и американско гражданство, Саудитска Арабия в петък късно вечерта обяви по държавната телевизия, че той е починал при "юмручен бой" в консулството. Час по-късно друг официален саудитски представител обяви, че е бил удушен.

Днес саудитският външен министър Адел ал Джубеир обеща разследване и наказания за виновните за убийството. Той определи като огромна трагедия смъртта на Кашоги и поднесе съболезнованията си.