Софтуер, разработен от израелска фирма за киберсигурност, е бил използван за проследяване на убития саудитски журналист и дисидент Джамал Кашоги.

Това обяви Едуард Сноудън, който е бивш сътрудник на Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ и който разкри огромно количество класифицирана информация, разкриваща големия мащаб подслушване, извършвано от американското правителство.

Говорейки пред конференция в Тел Авив чрез видеоконферентна връзка от Русия, Сноудън заяви, че шпионският софтуер Пегас, продаван на правителства от израелската фирма от NSO Group Technologies, е използван за проследяване на опоненти.

Саудитски следователи унищожили доказателства за убийството на Кашоги

Саудитски следователи унищожили доказателства за убийството на Кашоги

Екип от Саудитска Арабия, изпратен да помогне на турските власти при разследването на смъртта на Кашоги, е работил за премахване на доказателствата

"Саудитците, разбира се, знаеха, че Кашоги ще отиде в консулството, тъй като има насрочена сраща. Но как са знаели намеренията и плановете му", запитал той, цитиран от Анадолската агенция.

Кашоги, който пишеше за американския в. "Вашингтон пост", беше убит на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул.

Той е бил удушен, веднага след като е влязъл и след това е бил разчленен, разкриха от турската прокуратура.

Въпреки съобщението, че е бил убит, Саудитска Арабия все още не е разкрила мястото, където се намира тялото на Кашоги.

Мохамед бин Салман нарекъл Кашоги "опасен ислямист" в разговор с Белия дом

Мохамед бин Салман нарекъл Кашоги "опасен ислямист" в разговор с Белия дом

Според принца той бил член на "Мюсюлманско братство"

Сноудън заяви, че смартфонът на един от приятелите на Кашоги, който живее в изгнание в Канада, е бил заразен с шпионския софтуер Пегас на NSO Group.

Той твърди, че софтуерът е позволил на саудитците да събират информация за Кашоги.

"Истината е, че те са проследили някои от приятелите му чрез програма, създадена от израелската компания", отбеляза живеещият в изгнание в Русия американец.

Турция се съмнява в желанието на Саудитска Арабия истински да съдейства за Кашоги

Турция се съмнява в желанието на Саудитска Арабия истински да съдейства за Кашоги

Опитват да потулват нещата

В доклад на канадския изследователски институт Citizen Lab се посочва: "Имаме голяма увереност, че мобилният телефон на Омар Абдулазис, саудитски правозащитник и постоянен жител на Канада, е бил заразен с шпионския софтуер Пегас на NSO Group."

Софтуерът, който позволява почти неограничено следене на мобилни телефони, се смята за най-мощното мобилно приложение за шпионски софтуер в света.

Сноудън получи убежище в Русия през 2013 г., след като САЩ му повдигнаха обвинения за шпионаж. Разрешението му за пребиваване в Русия беше удължено до 2020 г.