Президентът на САЩ Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Ердоган обсъдиха рекзцията за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, съобщава Белият дом, цитиран от "Ройтерс".

Разговорът се е състоял по време на вечеря с държавните лидери в Париж, във връзка с отбелязване на стогодишнината от края на Първата световна война.

Ердоган разкри в събота, че американското, френското, немското и британското правителства са получили аудио запис за убийството, като коментира че операцията е по искане от "най-високите нива" на саудитското правителство.

Тръмп се очаква да формира "много по-сервизно мнение" следващата седмица за убийството на Кашоги, както и какъв ще е отговорът на Вашингтон, който работи съвместно с Конгреса, Турция и Саудитска Арабия, за да установи кой носи отговорност.

Турция даде записи за Кашоги на САЩ, Саудитска Арабия и още три държави

Турция даде записи за Кашоги на САЩ, Саудитска Арабия и още три държави

Ердоган заяви, че може да се срещне с Тръмп в Париж

Припомняме, след две седмици почти пълно мълчание Саудитска Арабия призна, че Кашоги е убит в консулството, но обяснението на монархията се разглежда от съюзниците на Рияд като противоречиво и незадоволително. Рияд заяви, че Кашоги е загинал при "разправия" в консулството на 2 октомври.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман също е обвиняван, че е наредил ликвидирането на журналиста на "Вашингтон пост".

Кашоги бе ликвидиран в саудитското консулство на 2 октомври, когато посещава дипломатическата мисия, за да си извади документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник "Вашингтон пост" и критикуваше саудитския кралски двор.

Покушението срещу журналиста предизвика сериозна международна реакция. Редица организации, компании, включително и държавни представители на Франция, Норвегия, Великобритания и др., както и президентът на Световната банка Джим Йон Ким, обявиха, че заради подозренията няма да посетят планираната инвестиционна среща на върха в Рияд. CNN и CNBC вече се оттеглиха като медийни спонсори.

Организации и държавни лидери излязоха с искания за пълно изясняване на случая, както и са търсене на отговорност.

Турски доклад твърди: Тялото на Кашоги е разложено с киселина

Турски доклад твърди: Тялото на Кашоги е разложено с киселина

Взети са проби от канализацията в консулството