Турция определи като недопустимо изявлението на френския външен министър Жан-Ив льо Дриан за записите, на които е заснето убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Френският първи дипломат заяви по-рано днес, че Франция не разполагала със записи, свързани с убийството на Кашоги, доколкото му е известно.

"Смятаме за неприемливо, че той обвини президента Ердоган, че "играе политически игри", подчерта пресаташето на турския президент Фахретин Алтън, цитиран от "Франс прес".

Ердоган обсъжда с Тръмп убийството на Кашоги

Ердоган обсъжда с Тръмп убийството на Кашоги

Коментира, че убийството е поискано от "най-високите нива" на саудитското правителство

"Нека не забравяме, че този казус би бил вече прикрит, ако не бяха решителните усилия на Турция", добави той.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви в интервю за телевизия France 2, че Франция не разполага с никакви записи, свързани с убийството на Кашоги, доколкото той е наясно, като по този начин противоречи на изявленията от турска страна. По думите на френския външен министър, турският държавен глава изглежда "играе политическа игра при тези обстоятелства".

Турция даде записи за Кашоги на САЩ, Саудитска Арабия и още три държави

Турция даде записи за Кашоги на САЩ, Саудитска Арабия и още три държави

Ердоган заяви, че може да се срещне с Тръмп в Париж

Междувременно канадският премиер Джъстин Трюдо се оказа първият ръководител на западна държава, който публично призна, че страната му действително е получила въпросните записи, след като Ердоган обяви през уикенда, че турската страна е предала записите на западни държави.

Саудитският журналист и дисидент, който критикуваше саудитския кралски двор, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул, за да си извади документи, които му бяха необходими за сключване на брак. Саудитска Арабия излезе с няколко противоречиви версии за убийството, като първоначално твърдеше, че той е напуснал консулството. Впоследствие започна да твърди, че той е починал при "юмручна схватка" в консулството. Третата и последна засега версия е, че убийството му е било предварително планирано.