Турският президент Реджеп Тайип Ердоган "не е добре дошъл" да провежда агитация в Австрия преди турския референдум през април за засилване на правомощията си. Това обяви австрийският външен министър, цитиран от "Франс прес".

Сабастиан Курц заяви, че агитацията на Ердоган във връзка със спорния референдум ще "увеличи търканията" в Австрия и ще "попречи на интеграцията" на 360-хилядното турско малцинство в страната, което включва 117 хил. турски граждани.

"Провеждането на кампания не се приветства. Разбира се, турският президент, като други високопоставени политици, може да направи двустранни посещения в Европа и Австрия за разговори с високопоставени служители", изтъкна Курц.

"Но ние несъмнено отхвърляме внасянето на турската кампания и поляризация в Австрия", подчертал австрийският първи дипломат.

От австрийското външно ведомство посочиха още, че предишни посещения на Ердоган в Австрия, а също така и в Германия, са създали "напрежение" между неговите привърженици и турци от кюрдски произход, което се е увеличило от опита за преврат през юли насам.

От министерството цитират турския премиер Бинали Йълдъръм, който ходи да агитира в германския град Оберхаузен на 18 февруари и който каза, че Ердоган планира да агитира в страни от Европейския съюз.

На 16 април турците ще гласуват дали да променят настоящата парламентарна система в изпълнителна президентска система.

Според правителството на Ердоган увеличаването на правомощията му ще увеличи политическата стабилност.

Ала опоненти се опасяват, че рекламираната нова система, която ще премахне поста на министър-председателя за първи път в историята на Турция, ще циментира едноличното управление на Ердоган.