Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова за реформиране на ООН, основано върху повече справедливост, съобщават турски медии.

На откриването на Световния форум в Истанбулския конгресен център днес Ердоган засегна ключови международни проблеми.

Основната тема на двудневния форум, организиран от Координационнния съвет по дипломация към МВнР и Фондацията за политически, икономически и обществени изследвания (SETA), е справедливостта.
На него присъстват много лидери на държави и правителства, както и изтъкнати представители на академичния свят, бизнеса, експерти, писатели, представители на медиите.

При откриването турският премиер говори по темата за справедливостта и измеренията на това понятие в политиката.

Ердоган изтъкна, че в името на тяхната партия присъства думата „справедливост", а вероятно тя присъства и в имената на други партии по света. Справедливостта е много важна за целия свят и не само днес. „Ние ще осъждаме всякаква форма на насилие и тирания", изтъкна Ердоган.

В контекста на случващото се в Сирия Ердоган посочи, че не може да се каже, че днес ООН е изградена на базата на някакво разбиране за справедливост.

„Задължително е ООН да бъде реформирана на принципа на справедливостта. Това заявих и на Общото събрание на ООН и затова съм спокоен. Казвам го и сега.

По думите на турския премиер, в съвременността западните страни вече не са единственият център на света, който според Ердоган е станала многополюсен и ще продължи да се променя.

Сега се случва това, което кажат 5 държави /бел. Нюз.бг - петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН/.
В Сирия от 20 месеца пред очите на света се развива кървава драма. Загинаха над 30 000 души, а над 250 000 души са напуснали страната", подчерта турският премиер.

Той посочи, че режимът на Асад всеки ден убива множество невинни хора, а ООН е в позиция на изчакване спрямо Сирия.

„Как е възможно да има позиция на изчакване при толкова жертви. Сирийският народ също има право на справедливост", подчерта Ердоган.

Той призова да се води политика в съответствие със справедливостта в международното право.

В словото си Ердоган засегна и филма „Невинността на мюсюлманите", който предизвика протести в ислямския свят. Той посочи, че не подкрепят насилието срещу невинни хора, но не могат да приемат с мотива за свобода на словото да се отправят съзнателно обиди срещу религията и Пророка Мохамед.